Bling Bling Baby

Persbericht 7 juni 2017

Glitter en glamour in Bling Bling Baby

Deze nazomer opent in Museum Hilversum de tentoonstelling ‘Bling Bling Baby’ met nieuwe trends in fotografische kunst. De expositie confronteert de bezoeker met de grenzen van de schoonheid. Geen ingetogenheid of kalme beschouwing, maar een directe confrontatie; smashing en over the top. Een spektakel waarin de fotografen flirten met kleur, glans en rijkdom. De internationale groepstentoonstelling is vanaf 24 augustus tot en met 15 oktober te zien.


Martin Schoeller, Jeff Koons 2013, Courtesy CAMERA WORK

De titel ‘Bling Bling Baby’ is afgeleid van het populaire nummer Bling Bling van Baby Gangsta (BG) uit 1999. Dat nummer gaat over geld, sieraden, auto’s, dames en motorboten. ‘Bling Bling is nu meer een algemene aanduiding geworden voor iets dat in is, hip, modieus, trendy’, vertelt curator Marc Prüst. ‘De vrolijkheid spat van de muren, maar juist in de overdrijving in deze werken schuilt de aansporing om ze nog eens echt en goed te bekijken. Is wat we zien mooi, grappig, cynisch, over de top? Of sturen deze foto’s aan op reflectie over onze eigen vooroordelen?’

 

Confronterend
‘Bling Bling Baby’ gaat over de nieuwe kleurrijke wereld van de fotografie; over het laten zien van rijkdom, succes, schoonheid en geluk. ‘De bijeengebrachte kunstenaars doen dat allemaal op een eigen oorspronkelijke manier en elk beeld is op unieke wijze confronterend’, aldus Prüst. ‘Er is hier echt iets aan de hand waardoor de foto’s diepte krijgen. Kijk bijvoorbeeld naar de foto met de witte Jeff Koons met gouden oogschaduw en een bloemstuk op zijn hoofd. Hier laat de fotograaf duidelijk het werk van de geportretteerde doorschemeren in zijn eigen werk.’

 

Nieuw
Voor deze tentoonstelling zijn werken van bekende internationale topfotografen samengebracht. Deelnemende fotografen zijn onder andere: Anatol Kotte, Bela Borsodi, Carolin Saage, Christto & Andrew, Daniel Sannwald, David Drebin, David LaChapelle, Esther Haase, Inka & Niclas, Jason McGlade, Kourtney Roy, Mark Kimber, Markus Henttonen, Mariano Vivanco, Martin Schoeller, Matt Henry, Maxime Ballesteros, Mike Schreiber, Miles Aldridge, Mi-Zo, Olivo Barbieri, Pierre Winther, Polixeni Papapetrou, Rankin, Ruud van Empel, Sarah Illenberger, Sarah Malakoff, Stefano Cerio, Suresh Nataraja en Wing Shya.

Speciaal voor deze tentoonstelling is het museum een samenwerking aangegaan met het Barth House over de tentoonstelling in NRW-Forum Düsseldorf. Bij de tentoonstelling is er een boek samengesteld met dezelfde titel. Dat boek is verkrijgbaar in het museum.