Tijdens haar werk in Zuid-Afrika in 2007 raakt de Nederlandse fotojournaliste Ilvy Njiokiktjien in de ban van de born frees; de generatie die na de afschaffing van de apartheid werd geboren. Njiokiktjien brengt de jonge generatie op een eigen, persoonlijke en soms intieme manier in beeld. ‘Er is gelijkheid op papier, maar een meerderheid van de jongeren gelooft dat blanke Zuid-Afrikanen nog steeds betere kansen hebben, omdat de erfenis van eeuwen ongelijkheid nog niet is uitgewerkt.’

Dit jaar viert Zuid-Afrika het 25-jarig jubileum van de eerste democratische verkiezingen in 1994, waarbij Nelson Mandela werd gekozen tot de eerste zwarte president van het land. Hij sprak vaak over de jonge generatie, die vrij zou zijn van het beladen verleden, en een verenigd Zuid-Afrika waar blank en zwart als gelijken met elkaar leven.

In de expositie ‘BORN FREE’, laat Njiokiktjien met indringende foto´s, film en verhalen zien hoe het nu gaat met de jongeren van Zuid-Afrika. Ze bracht een week door in een bootcamp van blanke nationalisten, ontmoette jongeren in een getto, portretteerde ´the upper class´, en fotografeerde ook de creatieve klasse van modeontwerpers en muzikanten. Jongeren als Wilmarie (foto voorzijde) geloven dat hun generatie voor verzoening moet zorgen en de generatie van de schone lei is.

Het (multimedia)project Afrikaner Blood werd bekroond met twee World Press Photo-onderscheidingen. In 2014 won ze als eerste vrouwelijke fotograaf de Zilveren Camera met een foto gemaakt tijdens de begrafenis van Nelson Mandela en werd de eerste Fotograaf des Vaderlands.

De expositie is mede mogelijk gemaakt van steun van Canon en het Prins Bernard Cultuurfonds Noord-Holland.