BORN FREE - Mandela’s Generation of Hope
Tijdens haar werk in Zuid-Afrika in 2007 raakt de Nederlandse fotojournaliste Ilvy Njiokiktjien in de ban van de born frees; de generatie die na de afschaffing van de apartheid werd geboren. Njiokiktjien brengt de jonge generatie op een eigen, persoonlijke en soms intieme manier in beeld. ‘Er is gelijkheid op papier, maar een meerderheid van de jongeren gelooft dat blanke Zuid-Afrikanen nog steeds betere kansen hebben, omdat de erfenis van eeuwen ongelijkheid nog niet is uitgewerkt.’ Dit jaar viert Zuid-Afrika...
Lees meer
Rondleidingen
Er is dagelijks om 14.00 uur een gratis rondleiding, neemt een gids bezoekers mee langs de werken in het museum en kom je alles te weten over de tentoonstelling. Aanmelden is niet nodig. Voor groepen is het ook mogelijk om op andere tijden een afspraak te maken.
Info
Door de ogen van

Kinderen die de ervaring van kinderkanker in hun bagage meedragen hebben in hun blik en zienswijze een extra dimensie. Wat gebeurt er als je vijftig fotografen vraagt om samen met deze kinderen een onderwerp te kiezen en dit te fotograferen? De expositie ‘Door de ogen van’ toont van 4 t/m 7 april bijzondere foto’s waarin deze dimensie zichtbaar en voelbaar is.

Ontdek de meest memorabele foto’s van Micky Hoogendijk en Rosanne, Carla van de Puttelaar en Annemieke…

De Zilveren Camera

Deze 70ste editie van de Zilveren Camera laat meer dan 200 indrukwekkende nieuwsfoto’s zien van in totaal 55 fotografen. Niet alleen de beste persfoto’s van het afgelopen jaar maar ook de winnaars voor de Prijs voor Storytelling, de NSP/Zilveren Camera Sportfoto van het Jaar en de Paul Peters Fotoprijs voor sociale fotografie. Je kunt urenlang dwalen langs grote en kleine verhalen van het afgelopen jaar.

Foto’s Pim Ras, Cynthia Boll, Gerlinde Schrijver en Bram Janssen

World Press Photo 18

De wereldberoemde World Press Photo 2018 is een intrigerende fototentoonstelling met de beste persfoto’s. In de tentoonstelling zijn ruim 160 indrukwekkende  foto’s van 42 fotografen uit 22 landen te zien en de winnaars in de Digital Storytelling Contest; je kunt urenlang dwalen langs verhalen uit de hele wereld. De winnaar van World Press Photo is de Venezolaanse fotograaf Ronaldo Schemidt met zijn foto over de crisis in Venezuela.

Het Perfecte Plaatje

Acht bekende Nederlanders gingen met elkaar de strijd aan in uitdagende opdrachten. De fotografen zijn Jim Bakkum, Herman den Blijker, Patty Brard, Ryanne van Dorst, Lieke van Lexmond, Ruben van der Meer, Mari van de Ven en Marlijn Weerdenburg. Uit alles blijkt dat de fotografen heel enthousiast met de opdrachten aan de slag zijn gegaan en, ondanks de soms lastige omstandigheden, in staat zijn om mooi werk te maken.

Carla van de Puttelaar – Stillness

Carla van de Puttelaar maakt internationaal furore met haar prachtige verstilde werken, waarin vrouwen in een eigen wereld lijken te zijn. ´Stillness´ laat voor het eerst een unieke selectie foto’s en video’s  zien met speciaal voor de expositie gecomponeerde soundscapes. Een artistieke primeur!

Spotlight

Spotlight toont kunstfoto’s gerelateerd aan televisiegezichten. Sacha de Boer, Paul Huf (1924 – 2002), Govert de Roos en William Rutten laten de ontwikkeling van de fotografie in relatie tot de televisiecultuur zien. Spotlight belicht niet alleen de betekenis van de televisie als massamedium, maar plaatst ook baanbrekende persoonlijkheden (opnieuw) in de schijnwerpers. De aanleiding voor de tentoonstelling is het 100 jarig bestaan van Hilversum als Mediastad en benadrukt het kunstzinnige in de fotografie van televisiehelden van toen en nu.

Art Hilversum

Dat er heel wat kunstenaarstalent in Hilversum huist, bewijst de tentoonstelling 100 werken – 30 kunstenaars. Deze overzichtstentoonstelling van Art Hilversum in Museum Hilversum laat tien dagen lang het werk van Hilversumse kunstenaars zien. De groepsexpositie geeft een bijzonder goed beeld van zowel talent als diversiteit. De tentoonstelling inspireert niet alleen, maar prikkelt ook om de Open Atelierdagen te bezoeken.

Dwars door China

Een fotografische reis van Ruben Terlou, hij brengt van heel dichtbij, persoonlijke verhalen in
beeld uit het China van vandaag; indrukwekkend en kwetsbaar tegelijk. Zijn kracht
zit in zijn oog voor dagelijkse situaties, die ontroeren, verrassen en die je een nieuwe
kijk geven op een land in transitie.

 

China kent naast futuristische miljoenensteden ook bijzonder historisch erfgoed en eeuwenoude tradities. Een intrigerend land met veel vergezichten en culturen, maar ook een land, dat snel verandert. Oude gebruiken en structuren gaan verloren en nieuwe mogelijkheden en culturen kondigen zich in razend tempo aan. Terlou brengt met zijn foto’s het hedendaagse China in beeld en laat zien hoe de Chinezen zich wapenen tegen het verlies dat de modernisering brengt, en hoe zij meegaan met de geboden nieuwe kansen.

 

Terlou oogstte onlangs veel lof met de tv-documentaireserie ‘Door het hart van China’. In de tentoonstelling vertelt hij met krachtige foto’s een eigen verhaal. Ook de originele tv-serie wordt getoond en in de projectzaal video’s van de Chinese kunstenaar Yin Aiwen.

 

Ruben Terlou studeerde Mandarijn in China en Geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Voor, tijdens en na zijn studie was hij actief als fotograaf in met name China en Afghanistan. Hij won met zijn series diverse prijzen bij de Zilveren Camera en in 2016 mocht hij de Prijs voor de Vernieuwende Fotojournalistiek in ontvangst nemen.

TERUG NAAR 1940-1945

Stel je voor dat je in oorlogstijd leefde?

Ontdek Hilversumse verhalen met oude en nieuwe foto’s in de buitenexpositie ‘Terug naar 1940 – 1945’ en vertel je eigen verhaal! In de expositie worden oude foto’s uit een niet eerder gepubliceerd verzetsalbum getoond, maar ook nieuwe beelden. Fotograaf Ahmet Polat heeft deze door middel van re-enactment, het naspelen van gebeurtenissen, gemaakt. Met speciale dank aan het vfonds.

Canon Zilveren Camera

De tentoonstelling Canon Zilveren Camera toont naar de meest indrukwekkende en spraakmakende persfoto’s ook de winnaars van de Prijs voor Storytelling en Paul Peters Fotoprijs. Deze is tot en met 25 maart 2018 te zien.

 

Ook dit jaar krijgt iedere bezoeker een poster van een winnende foto mee naar huis.