Carla van de Puttelaar – Stillness
Carla van de Puttelaar maakt internationaal furore met haar prachtige verstilde werken, waarin vrouwen in een eigen wereld lijken te zijn. ´Stillness´ laat voor het eerst een unieke selectie foto’s en video’s  zien met speciaal voor de expositie gecomponeerde soundscapes. Een artistieke primeur!
Lees meer
Rondleidingen
Er is dagelijks om 14.00 uur een gratis rondleiding, neemt een gids bezoekers mee langs de werken in het museum en kom je alles te weten over de tentoonstelling. Aanmelden is niet nodig. Voor groepen is het ook mogelijk om op andere tijden een afspraak te maken.
Info
Spotlight

Spotlight toont kunstfoto’s gerelateerd aan televisiegezichten. Sacha de Boer, Paul Huf (1924 – 2002), Govert de Roos en William Rutten laten de ontwikkeling van de fotografie in relatie tot de televisiecultuur zien. Spotlight belicht niet alleen de betekenis van de televisie als massamedium, maar plaatst ook baanbrekende persoonlijkheden (opnieuw) in de schijnwerpers. De aanleiding voor de tentoonstelling is het 100 jarig bestaan van Hilversum als Mediastad en benadrukt het kunstzinnige in de fotografie van televisiehelden van toen en nu.

Art Hilversum

Dat er heel wat kunstenaarstalent in Hilversum huist, bewijst de tentoonstelling 100 werken – 30 kunstenaars. Deze overzichtstentoonstelling van Art Hilversum in Museum Hilversum laat tien dagen lang het werk van Hilversumse kunstenaars zien. De groepsexpositie geeft een bijzonder goed beeld van zowel talent als diversiteit. De tentoonstelling inspireert niet alleen, maar prikkelt ook om de Open Atelierdagen te bezoeken.

Dwars door China

Een fotografische reis van Ruben Terlou, hij brengt van heel dichtbij, persoonlijke verhalen in
beeld uit het China van vandaag; indrukwekkend en kwetsbaar tegelijk. Zijn kracht
zit in zijn oog voor dagelijkse situaties, die ontroeren, verrassen en die je een nieuwe
kijk geven op een land in transitie.

 

China kent naast futuristische miljoenensteden ook bijzonder historisch erfgoed en eeuwenoude tradities. Een intrigerend land met veel vergezichten en culturen, maar ook een land, dat snel verandert. Oude gebruiken en structuren gaan verloren en nieuwe mogelijkheden en culturen kondigen zich in razend tempo aan. Terlou brengt met zijn foto’s het hedendaagse China in beeld en laat zien hoe de Chinezen zich wapenen tegen het verlies dat de modernisering brengt, en hoe zij meegaan met de geboden nieuwe kansen.

 

Terlou oogstte onlangs veel lof met de tv-documentaireserie ‘Door het hart van China’. In de tentoonstelling vertelt hij met krachtige foto’s een eigen verhaal. Ook de originele tv-serie wordt getoond en in de projectzaal video’s van de Chinese kunstenaar Yin Aiwen.

 

Ruben Terlou studeerde Mandarijn in China en Geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Voor, tijdens en na zijn studie was hij actief als fotograaf in met name China en Afghanistan. Hij won met zijn series diverse prijzen bij de Zilveren Camera en in 2016 mocht hij de Prijs voor de Vernieuwende Fotojournalistiek in ontvangst nemen.

TERUG NAAR 1940-1945

Stel je voor dat je in oorlogstijd leefde?

Ontdek Hilversumse verhalen met oude en nieuwe foto’s in de buitenexpositie ‘Terug naar 1940 – 1945’ en vertel je eigen verhaal! In de expositie worden oude foto’s uit een niet eerder gepubliceerd verzetsalbum getoond, maar ook nieuwe beelden. Fotograaf Ahmet Polat heeft deze door middel van re-enactment, het naspelen van gebeurtenissen, gemaakt. Met speciale dank aan het vfonds.

Canon Zilveren Camera

De tentoonstelling Canon Zilveren Camera toont naar de meest indrukwekkende en spraakmakende persfoto’s ook de winnaars van de Prijs voor Storytelling en Paul Peters Fotoprijs. Deze is tot en met 25 maart 2018 te zien.

 

Ook dit jaar krijgt iedere bezoeker een poster van een winnende foto mee naar huis.

I will not be shamed

Slutshaming. Alle vrouwen en meisjes kunnen hiermee te maken krijgen; op basis van uiterlijk, kleding of (seksueel) gedrag als ‘slet’ te worden veroordeeld. Samen met vier leerlingen van het Comenius College is de projectexpositie georganiseerd. In de hoop dat deze expositie de dialoog over het onderwerp ‘slutshaming’ op gang brengt. De serie foto’s is gemaakt door Veronique Jansen. Zij portretteerde trotse jonge vrouwen met een eigen identiteit, die zelf keuzes maken.

World Press Photo

De 60ste editie van de World Press Photo toont indrukwekkende persfoto’s van 45 prijswinnaars uit 25 landen in acht categorieën: Dagelijks leven, Hard nieuws, Hedendaagse kwesties, Langetermijn-projecten, Natuur, Mensen, Reportage en Sport. In elke categorie zijn een eerste, tweede en derde prijs toegekend. Naast de meest spraakmakende persfoto’s zijn ook de winnaars van de Digital Storytelling Contest te zien.

 

Het Perfecte Plaatje

Acht bekende Nederlanders met een passie voor fotografie laten hun mooiste werken zien in ‘Het Perfecte Plaatje – De Expositie’. Estelle Cruijff, Giel de Winter, Gordon, Isa Hoes, Monique Smit, Roel van Velzen, Tygo Gernandt en Vivian Reijs gingen met elkaar de strijd aan in uitdagende opdrachten voor het perfecte plaatje.

De expositie is een reis langs memorabele momenten uit het programma, met beelden van uiteenlopende onderwerpen, waaronder sport-, mode-, natuur- en naaktfotografie. Bijna drie weken lang toont Museum Hilversum de meest krachtige en bijzondere werken. Daaronder ook nog niet eerder vertoonde foto’s, die in het tv-programma niet voor de jury zijn geselecteerd, maar stuk voor stuk pareltjes. De kandidaten leggen met pitchclips uit waarom ze voor de foto’s hebben gekozen en de juryleden William Rutten en Cynthia Boll vertellen over de fotografische kwaliteit. Ook kun je alle afleveringen van het populaire RTL 4-programma nog eens terugkijken.

The One Minutes Jr.

Jongeren uit de hele wereld zijn genomineerd voor The One Minutes Jr. Award en openen, samen met Hilversumse jongeren en met Floor van Spaendonck -directrice van Cinekid Festival- aanstaande vrijdag de tentoonstelling. Ook de 11-jarige Hilversumse Martin de Boer is met zijn film The End één van de genomineerden.

De tentoonstelling The One Minutes Jr. is een tour over de wereld en toont de ontwikkeling in videokunst en het vertellen van verhalen van 2002 tot het jaar 2017. Het is ook een tijdreis door de ogen van jongeren, hoe zij omgaan met persoonlijke, politieke of sociale situaties van hun tijd, en hoe die blik in de tijd ontwikkelt. Dit jaar zijn ook Hilversumse jongeren uitgedaagd om mee te doen.

De genomineerden voor The One Minutes Jr. Awards 2017 zijn: Hasan (SY), Martin den Boer (NL), Viktoria Kuzmenko (UA), Denis Levchenko (UA), Danilo Savkevich (UA), Dasha Starikova (UA), Parisa (AF), Jacky Chan (HK), Yana Zavadskaya (UA), Anna Lusenkova (UA), Saad Chakroni (NL), Anastasia Novikova (UA), Nick Jam (AW), Yekaterina Masalskaya (UA) en Xu Jia Xin (HK).

 

Classic Video Art

21 oktober t/m 10 december 2017

‘Classic Video Art’ toont een overzicht van single screen videokunst; ofwel videokunst die op één monitor te zien is. De tentoon-
stelling neemt je mee langs de ontwikkeling van de Nederlandse videokunst en verwijst naar de televisiecultuur van toen en nu.

Het medium video kwam in de jaren zeventig voor het eerst beschikbaar voor beeldende kunstenaars. Die zagen het als een nieuw medium naast hun beeldende werk of performance kunst. Zo konden Marinus Boezem en Nan Hoover nu registraties maken van hun performances, en konden kunstenaars als Livinus en Jeep van de Bundt op meer formele wijze onderzoek doen. Voor Classic Video Art zijn werken van kunstenaars geselecteerd die video gebruiken als ‘kunstenaarspenseel’ of die direct of indirect reflecteren op het medium televisie. Kunstenaars becommentariëren televisiegenres of leveren mediakritiek. Onze opvattingen over politiek en sociale kwesties worden grotendeels gevormd door zaken die we op televisie hebben gezien. Ook is de televisie een vorm van verpozen: zittend op de bank lekker zappen tussen de verschillende kanalen; op zoek naar iets dat je boeit of soms slechts als tijdverdrijf.

De traditie in de videokunst van de jaren tachtig om televisiebeelden te hermonteren heeft juist nu weer een grote vlucht genomen. Oude en nieuwe beelden zijn nu makkelijk en in groten getale beschikbaar en de techniek om deze videobeelden te bewerken is gemakkelijk te leren. Kunstenaars als Servaas, Ulises Carrión en Arno Coenen leveren commentaar op de eindeloze stromen van vaak indoctrinerende beelden, een traditie die we terugzien bij de jonge videokunstenaars Donna Verheijden en Puck Verkade.

En hoewel de televisie dominante vormen van de film heeft overgenomen staan televisie en televisiecultuur toch vooral voor een ‘flow’. Een continue stroom van beelden die dagelijks op enorm veel kanalen langs komt. Deze stroom van beelden kent vele genres: soap, opera’s, series, nieuws- en amusementsprogramma’s. Tegelijkertijd worden zoveel programma’s herhaald dat het tijdsbesef van het hier en nu lijkt te vervagen. En juist deze ‘flow’ van beelden, de herhalingen, de traagheid, de minimaalheid van het getoonde, zien we ook terug in het werk van Aernout Mik, Katherina Zdjelar, Emma van de Put, Paulien Oltheten en Gerald van der Kaap.

Met dank aan het Mondriaan Fonds, LIMA, deelnemende kunstenaars en galeries.

Op vertoon van een entreebewijs is er iedere middag om 14 uur een gratis rondleiding.