Dwars door China
Een fotografische reis van Ruben Terlou, hij brengt van heel dichtbij, persoonlijke verhalen in beeld uit het China van vandaag; indrukwekkend en kwetsbaar tegelijk. Zijn kracht zit in zijn oog voor dagelijkse situaties, die ontroeren, verrassen en die je een nieuwe kijk geven op een land in transitie.   China kent naast futuristische miljoenensteden ook bijzonder historisch erfgoed en eeuwenoude tradities. Een intrigerend land met veel vergezichten en culturen, maar ook een land, dat snel verandert. Oude gebruiken en structuren...
Lees meer
TERUG NAAR 1940-1945
Stel je voor dat je in oorlogstijd leefde? Ontdek Hilversumse verhalen met oude en nieuwe foto’s in de buitenexpositie ‘Terug naar 1940 – 1945’ en vertel je eigen verhaal! In de expositie worden oude foto’s uit een niet eerder gepubliceerd verzetsalbum getoond, maar ook nieuwe beelden. Fotograaf Ahmet Polat heeft deze door middel van re-enactment, het naspelen van gebeurtenissen, gemaakt. Met speciale dank aan het vfonds.
Lees meer
Rondleidingen
Er is dagelijks om 14.00 uur een gratis rondleiding, neemt een gids bezoekers mee langs de werken in het museum en kom je alles te weten over de tentoonstelling. Aanmelden is niet nodig. Voor groepen is het ook mogelijk om op andere tijden een afspraak te maken.
Info
TERUG NAAR 1940-1945

Stel je voor dat je in oorlogstijd leefde?

Ontdek Hilversumse verhalen met oude en nieuwe foto’s in de buitenexpositie ‘Terug naar 1940 – 1945’ en vertel je eigen verhaal! In de expositie worden oude foto’s uit een niet eerder gepubliceerd verzetsalbum getoond, maar ook nieuwe beelden. Fotograaf Ahmet Polat heeft deze door middel van re-enactment, het naspelen van gebeurtenissen, gemaakt. Met speciale dank aan het vfonds.

Canon Zilveren Camera

De tentoonstelling Canon Zilveren Camera toont naar de meest indrukwekkende en spraakmakende persfoto’s ook de winnaars van de Prijs voor Storytelling en Paul Peters Fotoprijs. Deze is tot en met 25 maart 2018 te zien.

 

Ook dit jaar krijgt iedere bezoeker een poster van een winnende foto mee naar huis.

I will not be shamed

Slutshaming. Alle vrouwen en meisjes kunnen hiermee te maken krijgen; op basis van uiterlijk, kleding of (seksueel) gedrag als ‘slet’ te worden veroordeeld. Samen met vier leerlingen van het Comenius College is de projectexpositie georganiseerd. In de hoop dat deze expositie de dialoog over het onderwerp ‘slutshaming’ op gang brengt. De serie foto’s is gemaakt door Veronique Jansen. Zij portretteerde trotse jonge vrouwen met een eigen identiteit, die zelf keuzes maken.

World Press Photo

De 60ste editie van de World Press Photo toont indrukwekkende persfoto’s van 45 prijswinnaars uit 25 landen in acht categorieën: Dagelijks leven, Hard nieuws, Hedendaagse kwesties, Langetermijn-projecten, Natuur, Mensen, Reportage en Sport. In elke categorie zijn een eerste, tweede en derde prijs toegekend. Naast de meest spraakmakende persfoto’s zijn ook de winnaars van de Digital Storytelling Contest te zien.

 

Het Perfecte Plaatje

Acht bekende Nederlanders met een passie voor fotografie laten hun mooiste werken zien in ‘Het Perfecte Plaatje – De Expositie’. Estelle Cruijff, Giel de Winter, Gordon, Isa Hoes, Monique Smit, Roel van Velzen, Tygo Gernandt en Vivian Reijs gingen met elkaar de strijd aan in uitdagende opdrachten voor het perfecte plaatje.

De expositie is een reis langs memorabele momenten uit het programma, met beelden van uiteenlopende onderwerpen, waaronder sport-, mode-, natuur- en naaktfotografie. Bijna drie weken lang toont Museum Hilversum de meest krachtige en bijzondere werken. Daaronder ook nog niet eerder vertoonde foto’s, die in het tv-programma niet voor de jury zijn geselecteerd, maar stuk voor stuk pareltjes. De kandidaten leggen met pitchclips uit waarom ze voor de foto’s hebben gekozen en de juryleden William Rutten en Cynthia Boll vertellen over de fotografische kwaliteit. Ook kun je alle afleveringen van het populaire RTL 4-programma nog eens terugkijken.

The One Minutes Jr.

Jongeren uit de hele wereld zijn genomineerd voor The One Minutes Jr. Award en openen, samen met Hilversumse jongeren en met Floor van Spaendonck -directrice van Cinekid Festival- aanstaande vrijdag de tentoonstelling. Ook de 11-jarige Hilversumse Martin de Boer is met zijn film The End één van de genomineerden.

De tentoonstelling The One Minutes Jr. is een tour over de wereld en toont de ontwikkeling in videokunst en het vertellen van verhalen van 2002 tot het jaar 2017. Het is ook een tijdreis door de ogen van jongeren, hoe zij omgaan met persoonlijke, politieke of sociale situaties van hun tijd, en hoe die blik in de tijd ontwikkelt. Dit jaar zijn ook Hilversumse jongeren uitgedaagd om mee te doen.

De genomineerden voor The One Minutes Jr. Awards 2017 zijn: Hasan (SY), Martin den Boer (NL), Viktoria Kuzmenko (UA), Denis Levchenko (UA), Danilo Savkevich (UA), Dasha Starikova (UA), Parisa (AF), Jacky Chan (HK), Yana Zavadskaya (UA), Anna Lusenkova (UA), Saad Chakroni (NL), Anastasia Novikova (UA), Nick Jam (AW), Yekaterina Masalskaya (UA) en Xu Jia Xin (HK).

 

Classic Video Art

21 oktober t/m 10 december 2017

‘Classic Video Art’ toont een overzicht van single screen videokunst; ofwel videokunst die op één monitor te zien is. De tentoon-
stelling neemt je mee langs de ontwikkeling van de Nederlandse videokunst en verwijst naar de televisiecultuur van toen en nu.

Het medium video kwam in de jaren zeventig voor het eerst beschikbaar voor beeldende kunstenaars. Die zagen het als een nieuw medium naast hun beeldende werk of performance kunst. Zo konden Marinus Boezem en Nan Hoover nu registraties maken van hun performances, en konden kunstenaars als Livinus en Jeep van de Bundt op meer formele wijze onderzoek doen. Voor Classic Video Art zijn werken van kunstenaars geselecteerd die video gebruiken als ‘kunstenaarspenseel’ of die direct of indirect reflecteren op het medium televisie. Kunstenaars becommentariëren televisiegenres of leveren mediakritiek. Onze opvattingen over politiek en sociale kwesties worden grotendeels gevormd door zaken die we op televisie hebben gezien. Ook is de televisie een vorm van verpozen: zittend op de bank lekker zappen tussen de verschillende kanalen; op zoek naar iets dat je boeit of soms slechts als tijdverdrijf.

De traditie in de videokunst van de jaren tachtig om televisiebeelden te hermonteren heeft juist nu weer een grote vlucht genomen. Oude en nieuwe beelden zijn nu makkelijk en in groten getale beschikbaar en de techniek om deze videobeelden te bewerken is gemakkelijk te leren. Kunstenaars als Servaas, Ulises Carrión en Arno Coenen leveren commentaar op de eindeloze stromen van vaak indoctrinerende beelden, een traditie die we terugzien bij de jonge videokunstenaars Donna Verheijden en Puck Verkade.

En hoewel de televisie dominante vormen van de film heeft overgenomen staan televisie en televisiecultuur toch vooral voor een ‘flow’. Een continue stroom van beelden die dagelijks op enorm veel kanalen langs komt. Deze stroom van beelden kent vele genres: soap, opera’s, series, nieuws- en amusementsprogramma’s. Tegelijkertijd worden zoveel programma’s herhaald dat het tijdsbesef van het hier en nu lijkt te vervagen. En juist deze ‘flow’ van beelden, de herhalingen, de traagheid, de minimaalheid van het getoonde, zien we ook terug in het werk van Aernout Mik, Katherina Zdjelar, Emma van de Put, Paulien Oltheten en Gerald van der Kaap.

Met dank aan het Mondriaan Fonds, LIMA, deelnemende kunstenaars en galeries.

Op vertoon van een entreebewijs is er iedere middag om 14 uur een gratis rondleiding.

Mobile Movie Days

De tentoonstelling is een kennismaking met een wereldwijde schat aan verhalen die verteld worden door jong talent. De films zijn gemaakt met mobiele telefoons. Ontdek in deze pre-edition van de Mobile Movie Days de artistieke en inhoudelijke kwaliteit van de producties.

Bling Bling Baby

Museum Hilversum presenteert het werk van nationaal en internationaal bekende fotografen in de tentoonstelling Bling Bling Baby. Ontdek de grenzen van de schoonheid. Geen ingetogenheid of kalme beschouwing, maar directe confrontatie; smashing en over the top. Een spektakel waarin de ftografen flirten met kleur, glans en rijkdom.

De titel ‘Bling Bling Baby’ is afgeleid van het populaire nummer Bling Bling van Baby Gangsta (BG) uit 1999. Dit nummer gaat over geld, sieraden, auto’s, dames en motorboten. Bling Bling is nu meer een algemene aanduiding geworden voor iets dat in is, hip, modieus, trendy. En daar gaat deze expositie over: het laten zien van rijkdom, succes, schoonheid en geluk. De kunstenaars doen dat ieder op eigen wijze.

Diepte
De vrolijkheid spat van de werken aan de muren, maar juist in de overdrijving schuilt de aansporing om ze nog eens echt en goed te bekijken. Is wat we zien mooi, grappig, cynisch, over the top? Of sturen deze foto’s aan op reflectie over onze eigen vooroordelen? Kijk bijvoorbeeld naar de de witte Jeff Koons met gouden oogschaduw en een bloemstuk op zijn hoofd (foto voorzijde). Fotograaf Martin Schoeller laat hier duidelijk het werk van de geportretteerde doorschemeren in zijn eigen werk. Of de foto van de rappers door Mike Schreiber; in opvallend zwartwit portretteert hij ze in volle glorie, met al hun tatoeages en kettingen. Door de beelden af te drukken in zachte grijstonen, krijgt het werk een ondertoon van onschuld en jeugdigheid.

Nieuw
Het is voor het eerst dat deze tentoonstelling in Nederland te zien is. Voor deze tentoonstelling zijn werken van bekende internationale topfotografen samengebracht, onder andere: Anatol Kotte, Bela Borsodi, Carolin Saage, Christto & Andrew, Daniel Sannwald, David Drebin, David LaChapelle, Esther Haase, Inka & Niclas, Jason McGlade, Kourtney Roy, Mark Kimber, Markus Henttonen, Mariano Vivanco, Martin Schoeller, Matt Henry, Maxime Ballesteros, Mike Schreiber, Miles Aldridge, Mi-Zo, Olivo Barbieri, Pierre Winther, Polixeni Papapetrou, Rankin, Ruud van Empel, Sarah Illenberger, Sarah Malakoff, Stefano Cerio, Suresh Nataraja en Wing Shya.

Bij de tentoonstelling is een boek samengesteld met dezelfde titel. Dit boek is nu al in het museum te verkrijgen

Looking for America

17 juni – 20 augustus

De persoonlijke verhalen van Robin de Puy, Bieke Depoorter, Mario Wezel en Eva Jinek laten zien hoe een zoektocht naar Amerika overgaan in een zoektocht naar jezelf. Looking for America geeft bovendien van binnen uit een uniek inzicht in de hedendaagse Amerikaanse maatschappij.

Robin de Puy, één van Nederlands bekendste portretfotografen en Fotograaf des Vaderlands, doorkruiste Amerika op een motor en geeft met een krachtige reeks portretten haar Amerika weer. Ze is niet op zoek naar maatschappelijke contrasten, maar laat met haar invoelende portetten het ongepolijste Amerika zien.

De Belgische Magnumfotografe Bieke Depoorter fotografeerde onbekende Amerikanen, die zij vroeg om één nacht in hun huis door te mogen brengen. Intense ontmoetingen waarbij de geportretteerden zich niet bewust lijken van haar aanwezigheid, bijna alsof ze zichzelf onzichtbaar heeft gemaakt. In werkelijkheid won ze hun harten door zichzelf kwetsbaar op te stellen.

Ook de Duitse Mario Wezel geeft op een geheel eigen wijze zijn Amerika weer. Al reizend en fotograferend is zijn mening over dit land veranderd; ‘Van pure bewondering naar een vrij ongemakkelijk gevoel daarover.’ Wezel ging op zoek naar het Amerika dat hij kende van de TV en uit de bioscoop. Hij vond een paradoxale mix van schoonheid, uiterlijk vertoon en leegte.

Journalist en presentatrice Eva Jinek gaat in haar reisdocumentaires, gemaakt in opdracht van de KRO NCRV, naar het land waar ze vandaan komt om het opnieuw te ontdekken. Tijdens haar roadtrip maakt ze een journalistieke en persoonlijke reis om Amerikanen beter te begrijpen, en te ontdekken of het land van haar jeugd nog bestaat. Het resultaat is een opvallend openhartige reportagereeks.

Niet eerder is op deze manier het werk van deze drie fotografen en een journalist van dezelfde generatie aan elkaar gekoppeld. Een bijzonder tijdsdocument met een combinatie van persoonlijke ontmoetingen binnen het bredere sociaal-culturele verhaal over de Verenigde Staten van nu.

Foto’s:
Robin de Puy, courtesy The Ravestijn Gallery
Bieke Depoorter/Magnum Photos
Mario Wezel