Hilversum herdenkt met veel activiteiten

Hieronder volgt een overzicht van verschillende gratis activiteiten:

Lezing en discussieavond: ‘Leent Anne Frank zich voor kunst?’
In Museum Hilversum is vanaf zaterdag 22 april de tentoonstelling Trigger te zien, het persoonlijk verhaal van kunstenaar en radio-dj Ruud de Wild. Hij onderzoekt het thema Oorlog en Vrede, bezocht Auschwitz en Sarajevo en stelt via zijn schilderkunst, video’s en (pop)muziek de indringende vraag: ‘Wat zou jij doen?’ Zijn kunstwerk over Anne Frank prijkt de komende maand op de gevel van het museum. Dinsdag 23 mei organiseert het museum een avond met als vraagstelling ´Leent Anne Frank zich voor kunst?´ Sprekers zijn onder andere kunstenaar Ruud de Wild en theaterproducent Robin de Levita.
Dinsdag 23 mei – 20:00 uur – Museum Hilversum – toegang is gratis – aanmelden https://annefrankenkunst.eventbrite.nl
Woensdag 3 mei komt hiermee te vervallen!

Film ´Het Huis van Bewaring´ van Marijn de Jong en presentatie onderzoeksresultaten
Donderdag 4 mei aanstaande is de film ´Het Huis van Bewaring´in het Filmtheater te zien. Na de dood van haar vader, enkele jaren geleden, begon haar moeder voorzichtig het huis op te ruimen. De film volgt haar moeder bij deze opruimpoging. Maar opruimen blijkt moeilijker dan haar moeder dacht. Wat gooi je weg, en wat niet en waarom eigenlijk? Haar zus schiet te hulp. Zij raakt steeds meer geïntrigeerd door de verborgen verhalen achter de spullen.
Uit een ijzeren kistje, houten dozen en achter rijen boeken in de kast, komen foto’s, brieven en documenten tevoorschijn over de oorlogsgeschiedenis van vader; spullen die zij nooit eerder hebben gezien. Een onderwerp waarover hij vrijwel nooit wilde spreken. Vader was Joods en groeide op in Hilversum, in 1942 dook hij als 17-jarige onder en een jaar later vluchtte hij naar Zwitserland. De opruiming verandert in een zoektocht naar de geschiedenis van de vader, en zo ontstaat een portret van hem. Tijdens de zoektocht duikt ook een cassettebandje op waarop vader het verhaal vertelt van zijn vlucht naar Zwitserland. Deze vertelling is vervlochten in de film, zodat ook zijn stem, letterlijk, hoorbaar is.
Donderdag 4 mei – 10:00 uur – Het Filmtheater – toegang is gratis – https://hethuisvanbewaring.eventbrite.nl

MediaLab ‘Vloggen’ met Dennis Cus
Wil jij de nieuwe Enzo Knol worden? Pak nu je kans en doe mee aan het MediaLab ‘Vloggen’. Donderdag 4 mei start de workshop om 9:45 uur in het Filmtheater. Je bent aanwezig bij de film ‘Het huis van Bewaring’ en getuige van de verborgen verhalen van Hilversum in de Tweede Wereldoorlog. Je leert hoe je een eigen vlog filmt, monteert en je krijgt tips om je eigen kanaal te starten. Het MediaLab duurt tot 17:00 uur. Museum Hilversum toont de drie beste vlogs op haar website.
Donderdag 4 mei – 9:45 uur – toegang is gratis – aanmelden https://medialabvloggen.eventbrite.nl

Herdenking concentratiekamp Mauthausen en omgekomen leerlingen van Het Nieuwe Lyceum
Donderdag 4 mei – 12:00 uur – Stadspark De Hof

Live-radio gemaakt met als thema Oorlog en Vrede
Op 4 mei wordt er in Museum Hilversum live-radio gemaakt met als thema Oorlog en Vrede, waarbij je als publiek live aanwezig kunt zijn of rechtstreeks kan inbellen in het programma van Ruud de Wild.
Donderdag 4 mei – 16:00 uur – Museum Hilversum – toegang is gratis