Hilversum herdenkt oorlogsslachtoffers met veel activiteiten

Persbericht 19 april 2017

 

Vraagtekens over de gebeurtenissen in bezettingstijd vormden de aanleiding voor een onderzoek naar de geschiedenis van Hilversum tijdens de Tweede Wereldoorlog. De eerste resultaten van dit onderzoek worden op dinsdag 25 april en donderdag 4 mei aanstaande gepresenteerd met verschillende lezingen en de film ´Het Huis van Bewaring´. Daarnaast is er op woensdag 3 en donderdag 4 mei een interessant programma samengesteld met een discussieavond over Anne Frank, een radio uitzending in Museum Hilversum, de jaarlijkse Bill Minco lezing en andere activiteiten. Een mooi programma om mee stil te staan bij de herdenking en het thema oorlog en vrede.

 

Onder het motto ‘Het belang van de lokale geschiedenis is de moeite van het onderzoeken waard’, presenteren Museum Hilversum, de Universiteit Utrecht, de gemeente Hilversum en de Hilversumse Historische Kring Albertus Perk op dinsdag 25 april de eerste resultaten van het onderzoek naar de Tweede Wereldoorlog. De eerste deelstudie richtte zich op de plaatselijke Nationaal-Socialistische Beweging. Mats van Rooij volgde de sporen van een aantal lokaal bekende NSB’ers, hun relatie met buren, vrienden en collega’s en laat zo de gevolgen van het NSB-lidmaatschap zien voor hun sociale leven. Celine Mureau verdiepte zich in de Joodse gemeenschap in Hilversum en de relaties tussen Joodse en niet-Joodse burgers – voor, tijdens en na de Holocaust. Door bestudering van dagboeken en naoorlogse getuigenissen van overlevenden komt zij tot gedetailleerde portretten van vriendschap en burenhulp – maar ook verraad. Geraldien von Frijtag Drabbe Kunzel van de Universiteit Utrecht zal in haar inleiding: ‘Onder de lens van een microscoop: Hilversum in oorlogstijd’, het onderzoeksproject inleiden en toelichten.

 

Anne Frank
In Museum Hilversum is vanaf zaterdag 22 april de tentoonstelling Trigger te zien, het persoonlijk verhaal van kunstenaar en radio-dj Ruud de Wild. Hij onderzoekt het thema Oorlog en Vrede, bezocht Auschwitz en Sarajevo en stelt via zijn schilderkunst, video’s en (pop)muziek de indringende vraag: ‘Wat zou jij doen?’ Zijn kunstwerk over Anne Frank prijkt de komende maand op de gevel van het museum. Woensdag 3 mei organiseert het museum een avond met als vraagstelling ´Leent Anne Frank zich voor kunst?´ Sprekers zijn onder andere kunstenaar Ruud de Wild zelf en theaterproducent Robin de Levita. Op 4 mei wordt er in Museum Hilversum live-radio gemaakt met als thema Oorlog en Vrede, waarbij je als publiek live aanwezig kunt zijn of  rechtstreeks kan inbellen in het programma van Ruud de Wild.

 

Programma
Van dinsdag 25 april tot en met donderdag 4 mei staan er tien gratis activiteiten op het programma. Hieronder volgt een overzicht van deze activiteiten. Voor het volledige programma en aanmelden verwijzen wij naar de website www.museumhilversum.nl.

 

25 april 20:00 Presentatie eerste resultaten van een onderzoek naar de Tweede Wereldoorlog De ‘Akker’

Melkpad 14

3 mei 20:00 Lezing en discussieavond: ‘Leent Anne Frank zich voor kunst?’ Museum Hilversum

 

4 mei 10:00 Film ´Het Huis van Bewaring´ van Marijn de Jong en presentatie onderzoeksresultaten Het Filmtheater
10:00 MediaLab ‘Vloggen’ met Dennis Cup Museum Hilversum
11:00 De tentoonstelling Trigger is tot 18:00 uur te bekijken Museum Hilversum
12:00 Herdenking concentratiekamp Mauthausen en omgekomen leerlingen van Het Nieuwe Lyceum Stadspark De Hof
16:00 Live radio-uitzending Ruud de Wild over Oorlog en Vrede Museum Hilversum
18:30 Schouwburg Gooiland
19:30 Start stille tocht van Gooiland naar het Rosarium (Boomberglaan Hilversum) Schouwburg Gooiland
20:00 Herdenking slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog bij het monument in het Rosarium. Rosarium