Koning Willem-Alexander eerste bezoeker De Zilveren Camera

29 januari 2019

Wie gaat er naar huis met de felbegeerde Canon Zilveren Camera? De 70ste editie van de Zilveren Camera laat meer dan 200 indrukwekkende nieuwsfoto’s zien van in totaal 55 fotografen. Koning Willem-Alexander bezoekt aanstaande vrijdag als eerste de tentoonstelling in Museum Hilversum. De Zilveren Camera is te zien van 2 februari tot en met zondag 31 maart.

@ Zilveren Camera – Koen van Weel  – Oranje verslaat Duitsland @Zilveren Camera – Flip Franssen  Laagwaterrecord @ Zilveren Camera –
Ernst Coppejans | Sold

Veel gebeurtenissen die nog vers in het geheugen liggen zie je terug in de tentoonstelling in Museum Hilversum. Zoals bijvoorbeeld het ongeluk met de Stint op een spoorwegovergang, de invoering van de donorwet en de elfstedenzwemtocht van Maarten van der Weijden. Maar ook de branden in Griekenland, de gele hesjes protesten en de verkiezingen in Turkije typeren het nieuws van het afgelopen jaar. Volgens de jury zijn de inzendingen in alle categorieën fotografisch van hoge kwaliteit. De winnaar van de Canon Zilveren Camera wordt vlak voor de opening bekend gemaakt.

Nieuwe prijzen
Voor het eerst kan het publiek stemmen op een eigen favoriet. Een vakjury heeft tien werken van verschillende fotografen geselecteerd voor de titel Publieksprijs 2018. In het slotweekend van de tentoonstelling wordt de winnaar bekendgemaakt. In de tentoonstelling zijn ook de winnaars van de Prijs voor Storytelling, de NSP/Zilveren Camera Sportfoto van het Jaar en de Paul Peters Fotoprijs voor sociale fotografie te zien.

Hilversum stad voor nieuwsfotografie
De beste nieuwsfoto’s van het afgelopen jaar zijn niet alleen in het museum te zien. Een selectie wordt getoond op grote borden in de binnenstad. Ook in samenwerking met de ondernemers van het Centrum, HavenVaart, Gijsbrecht, het Stadsfonds en het Filmtheater worden foto’s in de etalages en in het filmtheater gehangen. Vanaf 1 februari is een selectie te bekijken via www.livehilversum.app, een gezamenlijke ontwikkeling van Museum Hilversum, Hilversum Marketing en de Stichting De Zilveren Camera. Op deze mobiele website vertelt juryvoorzitter Marc Prüst de verhalen achter de foto´s. De tentoonstelling is een samenwerking tussen Museum Hilversum en Stichting De Zilveren Camera, na deze openingstentoonstelling gaat de expositie op tournee door Nederland.