Museum staat in het teken van videokunst

17 oktober 2017


Op zaterdag 21 oktober opent Museum Hilversum haar eerste grote videokunst tentoonstelling ‘Classic Video Art’. De expositie toont met werk van Nederlandse kunstenaars een overzicht van single screen video van de jaren zeventig tot nu, ofwel video’s afgespeeld op één scherm. In de geselecteerde werken gebruiken kunstenaars video als ‘kunstenaarspenseel’ of als middel om te reflecteren op het medium televisie.

 
Donna Verheijden | Found-footage filmstill All the World’s a Stage – Ways of Seeing 2013, 18’25″

De tentoonstelling neemt je als bezoeker mee langs de ontwikkeling van de Nederlandse videokunst. Werken uit de begin jaren met een relatie met de performancekunst, of werk als commentaar op de televisiecultuur. Weer andere kunstenaars geven de voorkeur aan een ontregeling van ons kijkgedrag met extreme trage beelden of voor steeds herhalende beelden die daardoor iets absurdistisch krijgen. De kunstenaar Donna Verheijden heeft zich met haar video All the World’s A stage-Ways of Seeing (still bijlage) laten inspireren door de televisie en laat in een collage zien hoe we door al die beelden geïndoctrineerd worden.


Mediakunst in de Mediastad

Museum Hilversum maakt jaarlijks een expositie over de geschiedenis van de mediakunst. In 2015 exposeerde vormgever en ontdekker Jaap Drupsteen een selectie uit zijn oeuvre, in 2016 werd de overgang van de analoge naar de digitale fotografie belicht met de expositie PS Camera. Het museum koppelt met deze tentoonstellingen telkens de status quo aan de recente rijke geschiedenis.


Samenwerking

Classic Video Art toont werken van zestien kunstenaars en is samengesteld door gastcurator Nelly Voorhuis, kunsthistorica en expert in videokunst. De expositie is gerealiseerd dankzij de subsidie van het Mondriaan Fonds en in samenwerking met LIMA Amsterdam, tegenboschvanvreden Amsterdam, Carlier Gebauer Berlijn, Dürst Britt & Mayhew Den Haag en de deelnemende kunstenaars. De expositie is van 21 oktober t/m 10 december in Museum Hilversum te zien.