Museum Hilversum toont de complete World Press Photo

3 jaunari 2019

Op zaterdag 5 januari opent de wereldberoemde fototentoonstelling World Press Photo in Museum Hilversum. World Press Photo is een prestigieuze wedstrijd met de beste journalistieke beelden gemaakt door journalisten overal ter wereld. Voor de zesde keer is de complete expositie met de winnende foto’s en de multimedia producties in Hilversum te zien.

Venezuela Crisis © Ronaldo Schemidt, – Agence France-Presse

In de tentoonstelling zijn ruim 160 indrukwekkende persfoto’s van 42 fotografen uit 22 landen te bewonderen; een rollercoaster door het wereldnieuws. Het campagnebeeld van de tentoonstelling in Museum Hilversum is een foto van de Venezolaanse fotograaf Ronaldo Schemidt met zijn winnende foto van een brandende demonstrant in Venezuela. Door een ontplofte motorfiets vliegt José Víctor Salazar Balza in brand en loopt hiermee eerste- en tweedegraads brandwonden op. De jury noemt de foto symbolisch. ‘De man heeft een masker op. Daardoor representeert hij niet alleen zichzelf die in brand staat, maar ook het idee van een brandend Venezuela.’

Multimedia
Hilversum kiest er ook dit jaar weer voor om naast de fotografie ook de winnende producties van de Digital Storytelling Contest te laten zien. De finalisten van de multimediawedstrijd tonen met documentaires en interactieve websites de kracht van de digitale media en hoe je daarmee een sterk verhaal kunt vertellen. De eerste prijs ging naar een virtualreality-productie van The New York Times, over het onderwaterleven in het poolgebied.

Nederlandse winnaars
In de tentoonstelling zijn ook de foto’s van drie Nederlandse prijswinnaars te bewonderen: Jasper Doest, Carla Kogelman en Kadir van Lohuizen. Van Lohuizen won in de categorie Milieu met zijn serie ‘Wasteland’, waarin hij afvalstromen in zes wereldsteden vastlegde. Kogelman werd eerste in de categorie Lange-termijnprojecten met ‘Ich bin waldviertel’. Natuurfotograaf Doest werd dit jaar tweede in de categorie Natuur met zijn serie ‘Sacred no more’, over apen die kunstjes moeten doen in Japan. Kogelman en Doest geven op dinsdag 8 januari in het museum een lezing over hun passie en werk. Meer informatie en kaarten voor de lezingen zijn te bestellen via www.museumhilversum.nl.

Fotojournalisten zijn wereldwijd aanwezig bij gebeurtenissen die het nieuws bepalen. De werken in de tentoonstelling brengen emoties over en zetten je aan het denken. Voor iedereen die liever samen wil kijken en meer wil weten over de verhalen achter de werken is er dagelijks om 14 uur een gratis rondleiding. Voor scholieren is een speciaal lespakket ontwikkeld dat gratis beschikbaar wordt gesteld. Voor iedereen die meer wil weten over de verhalen achter de werken is er dagelijks om 14 uur een gratis rondleiding.  World Press Photo 18 is van vrijdag 4 tot en met zondag 27 januari te zien, dagelijks van 11 tot 17 uur.