Ontdek Museum Hilversum! Je ontvangt tijdens de Museumweek, van 9 april t/m 15 april, 50% korting op je toegangskaartje voor de tentoonstelling Dwars door China! Bezoekers met een Museumkaart en kinderen tot 11 jaar zijn altijd gratis welkom.

Iedere dag zijn er gratis rondleidingen om 12:00 en 14:00 uur. Tijdens deze tour hoor je alles over de foto’s die Ruben Terlou maakte, over de thema’s en de achtergrondverhalen van de tentoonstelling Dwars door China.

Ontdek China! Er ligt een leuke gratis speurtocht met kleurplaat klaar voor kinderen tot 12 jaar. Als je klaar bent kun je een cadeautje ophalen bij de ticketbalie.

Zaterdag 14 april:
10:30 t/m 12:30 uur       Workshop Chinees penseelschilderen ofwel Sumi-e (geen kaarten meer beschikbaar)
13:00 t/m 15:00 uur       Workshop Chinees penseelschilderen ofwel Sumi-e (aanmelden)
14:00 t/m 16:30 uur       Workshop Make Your Movie – leeftijd 8 t/m 14 jaar (vooraf aanmelden)
15:00 uur                          Lezing Chinese Kunst door Alex Lebbink, sinoloog en specialist in Chinese kunst

Zondag 15 april:
13:00 t/m 16:00 uur       Maak je eigen naam in Chinese karakters
14:00 t/m 16:30 uur       Workshop Make Your Movie – leeftijd 8 t/m 14 jaar (vooraf aanmelden)

Workshop Chinees penseelschilderen ofwel Sumi-e
Ben je geïnteresseerd in de Chinese schilderkunst en wil je nieuwe technieken en inzichten leren? Of heb je juist zin om een paar uur heerlijk voor jezelf bezig te zijn met iets compleet nieuws? Geef je dan nu op voor deze twee uur durende workshop. Na een introductie van kunstenares Sonja de Jongh over de oorsprong van Sumi-e, krijg je een demonstratie van enkele technieken en ga je zelf aan de slag. Je werkt met mooie originele Chinese penselen, Chinese inkt en aquarelverf op een rol rijstpapier.

Aan deze workshop kan iedereen (ouder dan 16 jaar) deelnemen. Door de kleine groep krijg je persoonlijke aandacht van Sonja en kan iedereen op zijn of haar eigen niveau werken. Uiteraard kun je na afloop de tentoonstelling ‘Dwars door China’ met foto’s van Ruben Terlou bekijken of deelnemen aan de lezing over Chinese Kunst (15:00 uur).

Wat is Sumi-e? Sumi-e ofwel het Chinees penseelschilderen, komt uit de zencultuur en is een Oosterse traditionele kunstvorm. Het is de kunst van het weglaten: de nuances van een penseelstreek, de rijkdom van een vlek, de balans tussen zwart en wit, vol en leeg, kracht en subtiliteit, abstract en figuratief. De workshop wordt gegeven door Sonja de Jongh, kunstenares uit Zaltbommel. Ze is gespecialiseerd in Sumi-e. In 2012, 2014 en 2015 heeft Sonja met haar kunstwerken Excellent Awards gewonnen in China. Zij exposeert haar werk in binnen- en buitenland.

Maak je eigen naam in Chinese karakters!
Chinees is een beeldtaal. Elk woord of deel van het woord heeft een eigen tekeningetje. Kom naar tentoonstelling ‘Dwars door China’ en leer op zondag 15 april je eigen naam met Chinese karakters te schrijven.

Mei Aoi Chow is een getalenteerde kalligrafe. Ze staat van 13:00 uur tot 16:00 uur klaar om jouw deze techniek te leren.

Workshop Make Your Movie
In deze creatieve workshop werk je samen met enkele jongeren aan je eigen film. Na een korte introductie pitchen jullie je idee en maak je een script op een storybord. Daarna ga je je meesterwerk filmen. De gratis workshop begint om 14:00 uur. In het laatste kwartier, om ongeveer 16:15 uur, mag je je film op een scherm vertonen en is je familie welkom om het resultaat te komen bekijken.
Maximaal 16 kinderen  |  leeftijd 8 – 14

Lezing Chinese Kunst
Alex Lebbink is oprichter van SinArts Gallery in Den Haag. Met zijn achtergrond als sinoloog en vele jaren ervaring in de kunstwereld, biedt hij een fris en uitgebreid beeld op de rol van Chinese kunstenaars in de wereld.

Sinds zijn studie sinologie in Leiden klopt zijn hart voor de moderne Chinese kunst. De laatste paar jaar kregen Chinese kunstenaars steeds meer kans om de harten van het Nederlandse publiek te veroveren. Zijn droom is een rol te spelen in het brengen van nieuwe Chinese kunst naar Nederland.

Speurtocht voor de allerjongste museumbezoekers
China is een enorm groot land. Ons land past wel 230 keer in China. Maar wat weten we er eigenlijk over? Ruben Terlou is heel vaak in China geweest en heeft met veel mensen gesproken. Ruben spreekt gewoon Nederlands, maar heeft ook geleerd om Chinees te praten. In de tentoonstelling nemen we je mee langs kleurrijke foto’s van dit bijzondere land en speur je naar leuke weetjes.

Na afloop ontvang je een leuke verassing!