Opening Looking for America

Persbericht 6 juni 2017

Expositie over Amerika verbindt Robin de Puy, Bieke Depoorter, Mario Wezel en Eva Jinek

Met de zomertentoonstelling ‘Looking for America’ volgt Museum Hilversum de fotografen Robin de Puy, Mario Wezel, Bieke Depoorter en de journalist Eva Jinek tijdens hun reis door de Verenigde Staten. Met hun persoonlijke verhalen geven ze een uniek inzicht in de Amerikaanse maatschappij en laten ze zien hoe een zoektocht naar Amerika kan veranderen in een zoektocht naar jezelf. De opening van de tentoonstelling ‘Looking for America’ is 17 juni in aanwezigheid van de fotografen en is te zien t/m 20 augustus.

Robin de Puy, één van Nederlands bekendste portretfotografen en Fotograaf des Vaderlands, doorkruiste Amerika op een motor en geeft met een krachtige reeks portretten haar Amerika weer. Ze is niet op zoek naar maatschappelijke contrasten, maar laat met haar invoelende portetten het ongepolijste Amerika zien. De Belgische Magnumfotografe Bieke Depoorter fotografeerde, net als De Puy, onbekende Amerikanen. Zij vroeg hen of ze één nacht in hun huis kon doorbrengen. Deze korte intense ontmoetingen zijn de belangrijke dragers van haar werk. Ook de Duitse Mario Wezel geeft op een geheel eigen wijze zijn Amerika weer. Al reizend en fotograferend is zijn mening over dit land veranderd; ‘Van pure bewondering naar een vrij ongemakkelijk gevoel daarover.’ Wezel ging op zoek naar het Amerika dat hij kende van de TV en uit de bioscoop. Hij vond een paradoxale mix van schoonheid, uiterlijk vertoon en leegte.

Documentaires Eva Jinek
‘De serie van journalist en presentatrice Eva Jinek is een mooie verrijking van de tentoonstelling,’ aldus museumdirecteur Stef van Breugel. ‘In haar reisdocumentaires, gemaakt in opdracht van de KRO NCRV, gaat ze naar het land waar ze vandaan komt om het opnieuw te ontdekken.’ Tijdens haar roadtrip, van de west- naar de oostkust, maakt ze een journalistieke en persoonlijke reis om Amerikanen beter te begrijpen, en te ontdekken of het land van haar jeugd nog bestaat. Het resultaat is een opvallend openhartige reportagereeks over het land dat ze als meisje haar thuis noemde.

Tijdsdocument
Niet eerder is op deze manier het werk van deze drie fotografen en een journalist van dezelfde generatie aan elkaar gekoppeld. ‘De combinatie van de persoonlijke ontmoetingen binnen het bredere sociaal-culturele verhaal over de Verenigde Staten van nu, maakt deze tentoonstelling tot een belangrijk tijdsdocument,’ aldus Van Breugel. ‘Je wordt letterlijk verrast door de unieke beelden, het kijkje in het Amerika dat we niet zo goed kennen.’