Museum Hilversum staat een maand in het teken van schilderkunst

Persbericht 7 maart 2017

Vanaf zaterdag 18 maart kunnen bezoekers van Museum Hilversum zich onderdompelen in schilderkunst. Nieuwe Streken – Schilderkunst in beweging tast de grenzen af van nieuwe media en schilderkunst met kunstenaars Harm van den Dorpel, Peggy Franck, Katja Mater, Jacco Olivier en de genomineerden van de Kunst aan de Dijk Prijs voor Jong Talent 2017.

Jacco Olivier (1972), Still uit Flow, 2016/2017HD animatie- 7 min. 35 sec. – geluidloos. Opdracht van Cleveland Clinic Art Program.  Thijs van Geloven – Installatie Mini World Champ
Winnaar Kunst aan de Dijk Prijs voor Jong Talent 2017

De tentoonstelling toont hedendaagse ontwikkelingen in de schilderkunst. Het laat zien hoe kunstenaars verschillende technieken integreren in hun werk. ‘De interactie tussen schilder- en mediakunst is volop in beweging‘, aldus Stef van Breugel, directeur Museum Hilversum. ‘Een zoektocht om uitdrukking te geven aan ideeën waarbij de kwaststreek wordt verrijkt met fotografie, video en nieuwe mogelijkheden op het gebied van digitale media.’

Prijs voor Jong Talent in de Schilderkunst 2017
De Jong Talent in de Schilderkunst 2017 is gewonnen door Thijs van Geloven. Op 18 maart wordt door Kunst aan de Dijk Kortenhoef de prijs uitgereikt aan de kunstenaar en opent zijn solotentoonstelling Mini World Champ. Van Geloven beschouwt zijn schilderijen als objecten die hij met elkaar verbindt in ruimtelijke installaties. In de installatie Mini World Champ ontstaat een reeks van werken, waarbij beelden eindeloos naar elkaar verwijzen en noties als mooi en lelijk geen rol meer spelen.

Samenwerking
De tentoonstelling Nieuwe Streken – Schilderkunst in Beweging is een samenwerking tussen Museum Hilversum en Kunst aan de Dijk Kortenhoef. De stichting looft om het jaar een prijs uit aan een jong talent in de schilderkunst om deze in zijn of haar artistieke ontwikkeling te stimuleren. Museum Hilversum programmeert exposities op het gebied van fotografie en mediakunst. De samenwerking tussen het museum en de stichting levert een interessante mix aan schilder- en nieuwe mediakunst op.

Nieuwe Streken
In de tentoonstelling zijn ook de genomineerden van de Kunst aan de Dijk Prijs voor Jong Talent 2017 te zien, t.w.: Thom Brand, Dieuwke Eggink, Thijs van Geloven, Jonathan Hurry, Wouter van der Laan, Tobias Lengkeek, Romee van Oers en Esmee Seebregts. De curatoren zijn Cato Cramer, Rose Ieneke van Kalsbeek en Pia van Wijnbergen. De tentoonstelling is van 18 maart tot en met 17 april 2017 in het Museum Hilversum te zien.