Bling Bling Baby

Museum Hilversum presenteert het werk van nationaal en internationaal bekende fotografen in de tentoonstelling Bling Bling Baby. Ontdek de grenzen van de schoonheid. Geen ingetogenheid of kalme beschouwing, maar directe confrontatie; smashing en over the top. Een spektakel waarin de ftografen flirten met kleur, glans en rijkdom.

De titel ‘Bling Bling Baby’ is afgeleid van het populaire nummer Bling Bling van Baby Gangsta (BG) uit 1999. Dit nummer gaat over geld, sieraden, auto’s, dames en motorboten. Bling Bling is nu meer een algemene aanduiding geworden voor iets dat in is, hip, modieus, trendy. En daar gaat deze expositie over: het laten zien van rijkdom, succes, schoonheid en geluk. De kunstenaars doen dat ieder op eigen wijze.

 

Diepte
De vrolijkheid spat van de werken aan de muren, maar juist in de overdrijving schuilt de aansporing om ze nog eens echt en goed te bekijken. Is wat we zien mooi, grappig, cynisch, over the top? Of sturen deze foto’s aan op reflectie over onze eigen vooroordelen? Kijk bijvoorbeeld naar de de witte Jeff Koons met gouden oogschaduw en een bloemstuk op zijn hoofd (foto voorzijde). Fotograaf Martin Schoeller laat hier duidelijk het werk van de geportretteerde doorschemeren in zijn eigen werk. Of de foto van de rappers door Mike Schreiber; in opvallend zwartwit portretteert hij ze in volle glorie, met al hun tatoeages en kettingen. Door de beelden af te drukken in zachte grijstonen, krijgt het werk een ondertoon van onschuld en jeugdigheid.

 

Nieuw
Het is voor het eerst dat deze tentoonstelling in Nederland te zien is. Voor deze tentoonstelling zijn werken van bekende internationale topfotografen samengebracht, onder andere: Anatol Kotte, Bela Borsodi, Carolin Saage, Christto & Andrew, Daniel Sannwald, David Drebin, David LaChapelle, Esther Haase, Inka & Niclas, Jason McGlade, Kourtney Roy, Mark Kimber, Markus Henttonen, Mariano Vivanco, Martin Schoeller, Matt Henry, Maxime Ballesteros, Mike Schreiber, Miles Aldridge, Mi-Zo, Olivo Barbieri, Pierre Winther, Polixeni Papapetrou, Rankin, Ruud van Empel, Sarah Illenberger, Sarah Malakoff, Stefano Cerio, Suresh Nataraja en Wing Shya.

Bij de tentoonstelling is een boek samengesteld met dezelfde titel. Dit boek is nu al in het museum te verkrijgen