Stel je voor dat je in oorlogstijd leefde?

Ontdek Hilversumse verhalen met oude en nieuwe foto’s in de buitenexpositie ‘Terug naar 1940 – 1945’ en vertel je eigen verhaal! In de expositie worden oude foto’s uit een niet eerder gepubliceerd verzetsalbum getoond, maar ook nieuwe beelden. Fotograaf Ahmet Polat heeft deze door middel van re-enactment, het naspelen van gebeurtenissen, gemaakt. Met speciale dank aan het vfonds.

De expositie is ook een platform en een uitnodiging aan iedereen om verhalen te delen en zo mee te helpen aan het Hilversumse verhaal. De buitententoonstelling is van 30 april t/m 6 mei 2018 dagelijks van 11:00 tot 17:00 uur te bezoeken. Toegang is gratis.

Verzetsalbum
Geheime wapenopslagplaatsen, vuurwapentraining, en schuilplaatsen. Het album bevat veel foto’s van verzetswerk en geeft het verzet een gezicht. Een selectie van deze foto’s is in de expositie te zien.

Re-enactmen‘Terug naar 1940 – 1945’ toont foto’s van nu, van situaties van toen, die worden gereconstrueerd door ze na te spelen, iets wat vlak na de oorlog ook plaatsvond om de geschiedenis te laten herleven. Ahmet Polat heeft samen met jongeren van het A. Roland Holst College verhalen geselecteerd en in beeld gebracht. Een eigentijdse manier om de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend en betekenisvol te houden.

Oproep
Ieder verhaal is het waard om door te geven! Heb jij iets wat je graag zou willen vertellen over de Tweede Wereldoorlog? Je eigen herinnering of het verhaal van je opa, oma of ouders? In de expositie is ook een studio gemaakt waarin verhalen worden opgenomen. Deel jouw verhaal en zorg er zo voor dat het bewaard blijft. Zo bouwen we samen een verzameling op van Hilversumse verhalen die we moeten blijven vertellen omdat ze niet vergeten mogen worden.

Help het streekarchief
Ook brieven, foto’s en andere voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog zijn welkom. Je kunt deze eventueel schenken of de inhoud alleen beschikbaar stellen, we maken hier dan een foto van. Het museum wil hiermee de collectie Hilversum in de Tweede Wereldoorlog completeren. Deze wordt in 2020 overgedragen aan het Streekarchief Gooi- en Vechtstreek.

Onderzoek
Op initiatief van Museum Hilversum en gemeente Hilversum verricht Geraldien von Frijtag Drabbe Künzel, Opleiding Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht, onderzoek naar Hilversum in de Tweede Wereldoorlog. Onderwerpen zijn de Joodse gemeenschap, de NSB, het dagelijks leven, de Duitse aanwezigheid, de omroepen en de media, het verzet en het politiek bestuur. Het onderzoek wordt in 2020 afgerond.