De expositie PANdemIC volgt de tijdlijn van de afgelopen maanden en zit bovenop de haast onwerkelijke actualiteit. Hieronder plaatsen we wekelijks nieuwe verhalen bij de foto’s.

@ Carla Kogelman
Carla fotografeerde Lois en Josline op de pont in Amsterdam. Mooie dynamiek met de scherpte op de blik van het meisje. Deze foto gaf toen het gekke van de wereld weer… maar nu het nieuwe normaal?

@ Martijn van de Griendt
Fotografiecriticus en schrijfster Merel Bem over deze foto: ‘Het schijnt mee te vallen. Sommigen zeggen dat het een beetje kriebelt, anderen beweren dat ze er niets van voelden toen dat wattenstaafje diep hun neus in werd geduwd. Ik heb de coronatest (nog) niet hoeven ondergaan, dus: geen idee, maar het gezicht van Van de Griendt op deze foto stelt me niet gerust. Dat het hem is gelukt om een zelfportret te maken op het moment suprême, vind ik knap. Aan alles is te zien dat hij maar één ding wil: dat ding zijn neus weer uit. Kijk die gespannen aders in zijn nek, dat samengeperste gezicht – en dan de tegenwoordigheid van geest hebben om op het knopje te drukken en het kader enigszins goed in te schatten? Petje af. Wat ik vooral mooi vind, is dat de foto van onderaf werd genomen. Ik mag bijna mee die neus in. Maar bovenal treft me het plafond van de auto: zo zacht, zo futuristisch aandoend. Alsof Van de Griendt net geland is op een andere planeet en nu door een gemaskerde onbekende wordt onderzocht op besmettelijke ziektes.’ Gelukkig is Martijn gezond!

@ Pim Ras
Hij ging langs topsporters die thuis trainen en laat zien hoe ze in coronatijd moesten improviseren. Zwemster Jacyntha Plat in een badje in de tuin in Steenwijk.

@ Ad Nuis
“Er stond er vanmorgen weer eentje in mijn nek te blazen om een pak koffie te pakken. Kan je niet lezen of zo”? Julie van Iersel (52) werkt bijna zeven jaar in de Carrefour in Turnhout. Het was altijd een ontzettend leuke relaxte baan, maar sinds corona is ze na een dagje werken doodmoe en op van de zenuwen. “U moet wel bij uw karretje blijven mevrouw”. Duizend keer per dag moet ze het zeggen. “De mensen weten echt niet wat anderhalve meter is”. Ze zit achter de kassa maar werkt ook in de winkel. Iedere ochtend om 8 uur is er een briefing, staat het personeel op anderhalve meter en verteld de directeur de nieuwe richtlijnen.
“Het ergst zijn vrouwen die het hele pad blokkeren en gezellig staan te keuvelen”. “Buiten roddelen dames “ zeg ik dan. “Kijken ze mij boos aan alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. Het is corona tijd, anderen willen niet te dicht bij U in de buurt komen.” Sinds kort doet ze haar gele hesje ook op straat en op de fiets aan.