Verwacht

VINCENT MENTZEL, Fotograaf van de Macht


Marieke van de Velden
Joris van Gennip
Merlijn Doomernik

31 oktober – 9 januari

De tentoonstelling ‘VINCENT MENTZEL, Fotograaf van de Macht’ geeft een prachtig inzicht in de belangrijke rol die Mentzel speelde voor de Nederlandse nieuwsfotografie. De expositie bestaat voor een deel uit niet eerder getoonde foto’s uit het analoge archief van Mentzel en is samengesteld door beeldredacteur Nicole Robbers.

Museum Hilversum eert hiermee de 75e verjaardag van de nestor van de Nederlandse fotojournalistiek. Mentzel werd vanaf de jaren ’70 ‘fotograaf van de macht’ genoemd maar hij kende ook de macht van de fotograaf. Hij fotografeerde politici en hoogwaardigheidsbekleders als gewone mensen en brak hiermee met de traditionele afstandelijkheid. Zijn benadering kreeg veel navolging en veranderde de fotojournalistiek van karakter. In de expositie laten drie hedendaagse fotografen Marieke van der Velden, Joris van Gennip en Merlijn Doomernik, zien hoe ze in zijn traditie staan.

Nieuws in de wereld
Marieke van der Velden is in de afgelopen jaren meer dan 50 keer de wereld over gereisd. Haar fascinatie voor het nieuws in de wereld is
net zo groot als die van Mentzel. Ze toont foto’s van haar project ‘A monday in Kabul’ waar ze de inwoners van Kabul op hun persoonlijke favoriete plek in de stad portretteerde.

Demonstraties
Een van de jongste Nederlandse nieuwsfotografen is Joris van Gennip. Hij zoekt juist het activisme op en heeft de Black Lives Matterdemonstraties
gevolgd en gefotografeerd. Zijn foto´s laten zien hoe Van Gennip boven op het nieuws zit.

Portretten
Merlijn Doomernik laat, net als Mentzel, de mens achter de politicus zien en laat ook zien hoe de portretfotografie is veranderd. Enscenering
speelde in de jaren zeventig en tachtig nagenoeg geen rol, maar vormt vandaag de dag de basis.

World Press Photo 2021
16 januari t/m 6 februari 2022

De World Press Photo 2021, de grote jaarlijkse internationale persfotowedstrijd, is komend jaar weer in Museum Hilversum te zien. Alle ruim 150 bekroonde beelden en video’s kun je zien, inclusief de prachtige World Press Photo of the year en de World Press Photo Story of the Year. En natuurlijk veel indrukwekkende foto’s in de categorieën Nieuws, Portretten, Sport, Natuur en Milieu en de winnende films van de Digital Storytelling Contest.

De Zilveren Camera
13 februari t/m 3 april 2022

De tentoonstelling De Zilveren Camera, de meest prestigieuze prijs voor fotojournalistiek met indrukwekkende beeldverhalen van Nederlandse fotografen. De expositie omvat foto’s uit tien verschillende categorieën als Nieuws Nationaal, Sport, Portret en Natuur en Wetenschap. Behalve foto’s van de Zilveren Camera, kunnen bezoekers ook de winnende foto’s van de Paul Peters Fotoprijs voor sociale fotografie, de Prijs voor Storytelling en de NSP/Zilveren Camera Sportfoto van het Jaar komen bekijken.