Verwacht

VINCENT MENTZEL
Met Marieke van de Velden, Joris van Gennip & Merlijn Doomernik
30 oktober – 2 januari

De expositie Vincent Mentzel met niet eerder getoonde beelden geeft in combinatie met werk van de drie hedendaagse fotografen Marieke van der Velden, Joris van Gennip en Merlijn Doomernik een nieuwe kijk op de vrijheid van beeld. De selectie van zijn ‘unseen’ foto’s is gemaakt door fotocurator Nicole Robbers.

Vincent Mentzel werkte vanaf eind jaren zestig voor NRC Handelsblad en bepaalde lange tijd het gezicht van de krant. Hij werd in die jaren de ‘fotograaf van de macht’ genoemd en mag beschouwd worden als de nestor van de Nederlandse nieuwsfotografie. De tentoonstelling, met portretten, reportages en reisimpressies, put uit het analoge werk van Mentzel en geeft een ruime blik in de thema’s vrijheid, democratie en macht, ook internationaal. Demonstraties op het Binnenhof, maar ook op de Coolsingel en de Dam. Boze boeren, strijdlustig zorgpersoneel, anti-kernwapen betogers, protesterende studenten op het Tienanmen plein in Peking, maar ook slachtoffers en nabestaanden van de Holocaust die streden voor de berechting van oorlogsmisdadiger Pieter Menten.

Marieke van der Velden is in de afgelopen jaren meer dan 50 keer de wereld over gereisd, Haar fascinatie voor het nieuws in de wereld is net zo groot als die van Mentzel. Ze toont foto’s van haar project Children of the Layrinth, een innovatief project van Van der Velden en filmmaker Philip Brink. Hierin tonen zij de universele liefde van ouders voor hun kinderen, juist ook als zij op de vlucht zijns.

Joris van Gennip, een van de jongste Nederlandse nieuwsfotografen, zoekt  juist wel het activisme op. Hij heeft de Corona- en Black Lives Matter-demonstraties gevolgd en gefotografeerd. Zijn foto´s laten zien hoe dicht van Gennip zich bij deze protesten positioneert.

Aan de portretten van Merlijn Doomernik is te zien, zeker in vergelijking met die van Mentzel hoe de portretfotografie is veranderd. Enscenering speelde in de jaren zeventig en tachtig nagenoeg geen rol, maar vormt  vandaag de dag de basis.

World Press Photo 2021
5  t/m 24 januari 2022

De World Press Photo 2021, de grote jaarlijkse internationale persfotowedstrijd, is komend jaar weer in Museum Hilversum te zien. Alle ruim 150 bekroonde beelden en video’s kun je zien, inclusief de prachtige World Press Photo of the year en de World Press Photo Story of the Year. En natuurlijk veel indrukwekkende foto’s in de categorieën Nieuws, Portretten, Sport, Natuur en Milieu en de winnende films van de Digital Storytelling Contest.

De Zilveren Camera
6 februari t/m 28 maart 2022

De tentoonstelling De Zilveren Camera, de meest prestigieuze prijs voor fotojournalistiek met indrukwekkende beeldverhalen van Nederlandse fotografen. De expositie omvat foto’s uit tien verschillende categorieën als Nieuws Nationaal, Sport, Portret en Natuur en Wetenschap. Behalve foto’s van de Zilveren Camera, kunnen bezoekers ook de winnende foto’s van de Paul Peters Fotoprijs voor sociale fotografie, de Prijs voor Storytelling en de NSP/Zilveren Camera Sportfoto van het Jaar komen bekijken.