De zijderoute is het eeuwenoude netwerk van handelsroutes tussen Oost en West, reikend van China tot Afrika en Europa. Het idee van de hernieuwde zijderoute, het grootste infrastructuurproject in de moderne geschiedenis, is door de Chinese President Xi Jinping in 2013 opnieuw vertaald en een centraal uitgangspunt geworden in de verhouding met China en het buitenland. ‘China Dreams’ is een trilogie over het China van vandaag, een tijdsdocument door de ogen van hedendaagse fotografen en documentairemakers.

Xiaoxiao Xu woont meer dan haar halve leven in Nederland en gaat in de tentoonstelling op zoek naar de wereld rond de Chinese muur. Waar vroeger de muur bedoeld was als verdedigingswal tegen indringers is deze nu een symbool van de binnen- en buitenkant van China. Xu zoekt naar de impact van het snelgroeiende China op deze historische plaats en vindt een mix van tradities en het verdwijnen hiervan.

Ruben Terlou laat in de televisieserie ‘De wereld van de Chinezen’ en de daarvan afgeleide fotografie zien hoe de nieuwe zijderoute in de eenentwintigste eeuw vorm krijgt. Wie zijn de Chinezen die zich in grote getale in het buitenland vestigen, wat willen ze bereiken en wat zijn hun dromen? Drie documentaires uit de serie die de VPRO in de eerste maanden van 2021 uitzond, zijn in de tentoonstelling te zien.

Ruben Lundgren woont in China en geeft in zijn werk een reflectie op de gretige omarming van technologie en het veranderende politieke klimaat. Hij is niet op zoek naar het alledaagse, maar deelt in een heel eigen esthetiek zijn verwondering over de nieuwe digitale wereld.