Self-Reflective Hendrik & Paula Kerstens
De tentoonstelling Self-Reflective brengt voor het eerst in tien jaar de kenmerkende indringende portretten van de internationaal erkende fotograaf Hendrik Kerstens weer samen. Naast verrassende topstukken is ook niet eerder getoond nieuw werk te zien.
Lees meer
Ripples – REVISITED 2
Water is essentieel voor al het leven op aarde en verbindt ons met elk levend wezen, elk systeem en elk element op de planeet. Veilig drinkwater is een steeds schaarser goed geworden, waardoor ernstige sociale ongelijkheden over de hele wereld aan het licht komen. In ‘Ripples – REVISITED 2’ presenteert Museum Hilversum een werk uit de collectie in een nieuwe context.
Lees meer
Voel het nieuws
Voel het nieuws is verlengd tot en met 31 mei! Samen met Daphne Wageman en Canon is een methode ontwikkeld om foto’s voelbaar te maken. De fotografen Eddy van Wessel, David Hup, Kees van de Veen, Sakir Khader, Freek van den Bergh en Bart Maat voegen een extra laag toe, zij vertellen in de app meer over het maken van de foto en hoe je deze het beste kunt lezen. Ook voor zienden is deze ervaring zeker de moeite waard.
Terugblik Zilveren Camera
Zilveren Camera gemist? Maak een virtuele wandeling door Museum Hilversum en kijk naar de tentoonstelling met o.a. werk van winnaar Eddy van Wessel en categorie winnaars Ilvy Njiokiktjien, Fleur Wiersma, David Hup, Jesper Peters, Kees van de Veen, Emiel Muijderman, Corné Sparidaens, Ron Magielse, Farren van Wijk, Andreas Terlaak, Freek van der Bergh, Raymond van Flymen, Carla Kogelman, Sakir Khader, Ronald Hoogendoorn en Robin van Lonkhuijsen.
Zilveren Camera 2022
Revisited 1

Met de projecttentoonstelling REVISITED plaatst Museum Hilversum een werk uit haar collectie met twee externe werken in een nieuwe context. In deze eerste editie staat het collectiewerk The Island of all Together van Marieke van der Velden en Philip Brink centraal. Andere werken zijn Children of the Labyrinth, van dezelfde makers en Now You See Me Moria. De projecttentoonstelling REVISITED 1, The Island of all Together is tot en met 5 februari 2023 te zien.

 

Voel het nieuws

Voel het nieuws is verlengd tot en met 31 mei! Samen met Daphne Wageman en Canon is een methode ontwikkeld om foto’s voelbaar te maken. De fotografen Eddy van Wessel, David Hup, Kees van de Veen, Sakir Khader, Freek van den Bergh en Bart Maat voegen een extra laag toe, zij vertellen in de app meer over het maken van de foto en hoe je deze het beste kunt lezen. Ook voor zienden is deze ervaring zeker de moeite waard.

Zilveren Camera 2022

De tentoonstelling Zilveren Camera geeft door de ogen van de meest getalenteerde fotografen van Nederland een beeld van een bewogen jaar. De winnaars van de Zilveren Camera, Prijs voor Storytelling en Paul Peters zijn samen met 215 andere bekroonde beelden, van 12 februari tot en met 2 april als eerste in Museum Hilversum te zien.

Het Perfecte Plaatje – Winnaars

Pak je kans om de verrassende en soms ook ontroerende foto’s van dichtbij te beleven! Bekende Nederlanders met een passie voor fotografie strijden tegen elkaar om de winnaar van Het Perfecte Plaatje te worden met een tentoonstelling als hoofdprijs. Maurice Lede is de winnaar van de zomerserie in Argentinië en Linda Hakeboom van de najaarsserie.

De Achterkant van Hilversum 2022

In samenwerking met Stichting de Zilveren Camera heeft Museum Hilversum drie opdrachten onder de noemer ‘De Achterkant van Hilversum’ uitgezet met als doel de onderzoeksfotojournalistiek te stimuleren. Hiermee wordt aandacht besteed aan verhalen die anders onzichtbaar blijven. Eva de Vos, chef foto Parool en de fotografen Vincent en Annabel Oosteweeghel selecteerden: Nilla Berretty, Saskia van den Boom en Alex Kemman. De fotografen laten het verborgen of zichtbare sociale kapitaal van de stad Hilversum en haar inwoners zien.

ICONS

ICONS is de eerste overzichtstentoonstelling van fotograaf William Rutten met een indrukwekkende verzameling van zijn fotografische oeuvre. Hij heeft in 35 jaar tijd beroemdheden van over de hele wereld voor zijn lens gehad, van Henny Vrienten tot Waylon en van Al Pacino tot Lady Gaga.

Jos van Leeuwen Regioprijs

Angeliek de Jonge is de winnaar van de Jos van Leeuwen Regioprijs. Dit is de eerste nationale fotoprijs voor regionale fotografie. De tentoonstelling is tot en met 3 juli  te zien.

Scherpstellen op het einde

Zes (inter)nationale fotografen laten in ‘Scherpstellen op het einde’ zien dat doodgaan bij het leven hoort. Het toont verhalen over de schoonheid van de vergankelijkheid, behoefte aan controle over het einde, afscheid nemen, herdenken en de gevolgen voor de achterblijvers. ‘Het brengt de dood in religieus-filosofisch oogpunt als een open einde’, aldus curator Marc Prüst. ‘Want of je nu gelovig bent of niet, we zijn onwetend over wat er komen gaat.’

De Zilveren Camera 2021

De Zilveren Camera is de belangrijkste prijs voor fotojournalisten in Nederland. Winnaar van de Zilveren Camera 2021 is de foto waarop minister Kajsa Ollongren het Binnenhof verlaat na een positieve coronatest. Deze en 225 andere bekroonde beelden zijn van 12 februari tot en met 3 april in Museum Hilversum te zien. Een prachtige, eindeloze dwaaltocht langs grote en kleine verhalen.

 

 

 

 

Vincent Mentzel

De tentoonstelling ‘VINCENT MENTZEL, Fotograaf van de Macht’ geeft een prachtig inzicht in de belangrijke rol die Mentzel speelde voor de Nederlandse nieuwsfotografie. De expositie bestaat voor een deel uit niet eerder getoonde foto’s uit het analoge archief van Mentzel en is samengesteld door beeldredacteur Nicole Robbers. Mentzel werd vanaf de jaren ’70 ‘fotograaf van de macht’ genoemd maar hij kende ook de macht van de fotograaf.

De tentoonstelling is mogelijk gemaakt door Pictoright, het Stimuleringsfonds van de Journalistiek en het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Holland.