Zilveren Camera
De tentoonstelling Zilveren Camera geeft door de ogen van de meest getalenteerde fotografen van Nederland een beeld van een bewogen jaar. De winnaars van de Zilveren Camera, Prijs voor Storytelling en Paul Peters zijn samen met 215 andere bekroonde beelden, van 12 februari tot en met 2 april als eerste in Museum Hilversum te zien.
Het Perfecte Plaatje – Winnaars

Pak je kans om de verrassende en soms ook ontroerende foto’s van dichtbij te beleven! Bekende Nederlanders met een passie voor fotografie strijden tegen elkaar om de winnaar van Het Perfecte Plaatje te worden met een tentoonstelling als hoofdprijs. Maurice Lede is de winnaar van de zomerserie in Argentinië en Linda Hakeboom van de najaarsserie.

De Achterkant van Hilversum 2022

In samenwerking met Stichting de Zilveren Camera heeft Museum Hilversum drie opdrachten onder de noemer ‘De Achterkant van Hilversum’ uitgezet met als doel de onderzoeksfotojournalistiek te stimuleren. Hiermee wordt aandacht besteed aan verhalen die anders onzichtbaar blijven. Eva de Vos, chef foto Parool en de fotografen Vincent en Annabel Oosteweeghel selecteerden: Nilla Berretty, Saskia van den Boom en Alex Kemman. De fotografen laten het verborgen of zichtbare sociale kapitaal van de stad Hilversum en haar inwoners zien.

ICONS

ICONS is de eerste overzichtstentoonstelling van fotograaf William Rutten met een indrukwekkende verzameling van zijn fotografische oeuvre. Hij heeft in 35 jaar tijd beroemdheden van over de hele wereld voor zijn lens gehad, van Henny Vrienten tot Waylon en van Al Pacino tot Lady Gaga.

Jos van Leeuwen Regioprijs

Angeliek de Jonge is de winnaar van de Jos van Leeuwen Regioprijs. Dit is de eerste nationale fotoprijs voor regionale fotografie. De tentoonstelling is tot en met 3 juli  te zien.

Scherpstellen op het einde

Zes (inter)nationale fotografen laten in ‘Scherpstellen op het einde’ zien dat doodgaan bij het leven hoort. Het toont verhalen over de schoonheid van de vergankelijkheid, behoefte aan controle over het einde, afscheid nemen, herdenken en de gevolgen voor de achterblijvers. ‘Het brengt de dood in religieus-filosofisch oogpunt als een open einde’, aldus curator Marc Prüst. ‘Want of je nu gelovig bent of niet, we zijn onwetend over wat er komen gaat.’

De Zilveren Camera 2021

De Zilveren Camera is de belangrijkste prijs voor fotojournalisten in Nederland. Winnaar van de Zilveren Camera 2021 is de foto waarop minister Kajsa Ollongren het Binnenhof verlaat na een positieve coronatest. Deze en 225 andere bekroonde beelden zijn van 12 februari tot en met 3 april in Museum Hilversum te zien. Een prachtige, eindeloze dwaaltocht langs grote en kleine verhalen.

 

 

 

 

Vincent Mentzel

De tentoonstelling ‘VINCENT MENTZEL, Fotograaf van de Macht’ geeft een prachtig inzicht in de belangrijke rol die Mentzel speelde voor de Nederlandse nieuwsfotografie. De expositie bestaat voor een deel uit niet eerder getoonde foto’s uit het analoge archief van Mentzel en is samengesteld door beeldredacteur Nicole Robbers. Mentzel werd vanaf de jaren ’70 ‘fotograaf van de macht’ genoemd maar hij kende ook de macht van de fotograaf.

De tentoonstelling is mogelijk gemaakt door Pictoright, het Stimuleringsfonds van de Journalistiek en het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Holland.

China Dreams

De zijderoute is het eeuwenoude netwerk van handelsroutes tussen Oost en West, reikend van China tot Afrika en Europa. Het idee van de hernieuwde zijderoute, het grootste infrastructuurproject in de moderne geschiedenis, is door de Chinese President Xi Jinping in 2013 opnieuw vertaald en een centraal uitgangspunt geworden in de verhouding met China en het buitenland. ‘China Dreams’ is een trilogie over het China van vandaag, een tijdsdocument door de ogen van hedendaagse fotografen en documentairemakers.

Terugblik Pandemic

Het begint met het hamsteren van wc-papier, beelden van overbezette IC-afdelingen en de spandoeken voor het raam van opa en oma opdat ze volhouden.  Besmet of niet, ieders leven ziet er nu anders uit. Dat maakt deze crisis tot een unieke gebeurtenis die nog lang in ons geheugen zal rondwaren. In de tentoonstelling PANdemIC geven meer dan 100 fotografen hun kijk op deze periode.

De Zilveren Camera

Je bent van harte welkom voor een bezoek aan de tentoonstelling De Zilveren Camera, de meest prestigieuze prijs voor fotojournalistiek met indrukwekkende beeldverhalen van Nederlandse fotografen.