‘Circle of Life’ van Lieve Blancquaert
In de tentoonstelling ‘Circle of Life’ brengt de Belgische fotograaf en journaliste Lieve Blancquaert drie grote levensverhalen samen: de geboorte, het huwelijk en de dood. Zij laat zien hoe wij kinderen verwelkomen, hoe en waarom we ons met elkaar verbinden en hoe we afscheid nemen van elkaar en van de wereld. Speciaal voor deze expositie is Museum Hilversum een samenwerking aangegaan met Historische Huizen Gent.
Tradities veranderen
Het Sinterklaasfeest heeft een lange traditie en is niet meer weg te denken uit onze cultuur, ook de discussie over zwarte piet behoort hier inmiddels toe. In de expositie zijn onder andere foto’s te zien van de transformaties die Sint en Piet door de jaren heen hebben ondergaan; ze zien er steeds iets anders uit en worden echte kindervrienden.
Terugblik Zilveren Camera
Zilveren Camera 2018 gemist? Maak een virtuele wandeling door Museum Hilversum en kijk naar de tentoonstelling.
Klik hier
TERUGBLIK NUDE NOW
NUDE NOW gemist? Wandel hier door de expositie met werk van 33 fotografen en vier de schoonheid van het lichaam met bijzondere en unieke foto’s.
Klik hier
Tradities veranderen

Het Sinterklaasfeest heeft een lange traditie en is niet meer weg te denken uit onze cultuur, ook de discussie over zwarte piet behoort hier inmiddels toe. In de expositie zijn onder andere foto’s te zien van de transformaties die Sint en Piet door de jaren heen hebben ondergaan; ze zien er steeds iets anders uit en worden echte kindervrienden.

De Achterkant van Hilversum

De drie fotografen Jill Noteboom, Sanne Derks en Erik Borst kozen ieder een project met een andere focus, waardoor ze samen in een groepstentoonstelling in Museum Hilversum een veelzijdig beeld van de crisis en de impact hiervan op Hilversum en haar inwoners schetsen.

Hearth and Home

Vanaf 26 september presenteert Museum Hilversum het eerste grote museale soloproject van audiovisueel kunstenaar Simone Bennett. Met ‘Hearth and Home’ laat ze de veranderende verhouding tussen mens en natuur zien in het antropoceen, het tijdperk waarin door toedoen van de mens het leven op aarde in gevaar wordt gebracht. Een expositie die speciaal voor het museum is samengesteld. ´Hearth and Home´ is een cinematografische ervaring waarin film, audio en fotografie samen komen.

PANdemIC

Het begint met het hamsteren van wc-papier, beelden van overbezette IC-afdelingen en de spandoeken voor het raam van opa en oma opdat ze volhouden. Lege bioscoopzalen en  kinderen gekluisterd aan de pc omdat de leerkrachten online lesgeven; beelden over de coronacrisis die inmiddels deel uitmaken van ons collectieve geheugen.

Face It – William Rutten

De mannen op de werken zijn scherp en gedetailleerd in beeld gebracht en voelen zelfs vertrouwd. De ogen kijken je indringend en levensecht aan en de kleine details dagen uit om de gezichten ongegeneerd van dichtbij te bestuderen. Je wordt je op een bijzondere manier bewust van je relatie met hen.

William Rutten heeft als fotograaf veel beroemdheden voor zijn lens gehad. Hij vraagt zich af waarom we ongegeneerd naar iemand die bekend is van televisie, krant of tv?

De Zilveren Camera

2 februari t/m 22 maart:
Elk jaar worden fotografen uitgenodigd om hun beste nieuwsfoto’s van het voorgaande jaar in te sturen. In de tentoonstelling zie je gebeurtenissen die nog vers in het geheugen liggen terug in de winnende beelden,
zoals de aanslag in de Utrechtse tram en de vreugdevuren in Scheveningen. Ook de Venezolanen die hun land ontvluchten en de orkaan Idai typeren het nieuws van het afgelopen jaar. Je kunt urenlang dwalen langs grote en kleine verhalen.

World Press Photo

Winnaar van de World Press Photo of the Year 2019 is de foto van het hartverscheurend huilende Hondurese meisje Yanela Sanchez, op de Amerikaans-Mexicaanse grens (@ John Moore). De jury had de keuze uit 78.801 inzendingen uit 129 landen. De tentoonstelling toont alle bekroonde foto’s en video’s en is van 4 t/m 27 januari in Museum Hilversum te zien.

Louis Zaal Meesterklas

De eerste expositie van de Louis Zaal Meesterklas was vanaf 5 oktober tot 1 december in Museum Hilversum te zien. De Louis Zaal Meesterklas is een educatief programma dat in samenwerking met de Zilveren Camera georganiseerd wordt. Vijf deelnemers worden begeleid tijdens het realiseren van een langlopend fotografieproject. De Meesterklas is genoemd naar Louis Zaal. Louis was mede-oprichter van Hollandse Hoogte, hij streed voor een goede positie van Nederlandse fotografen en was voorvechter van Nederlandse fotografie in het algemeen, en in het bijzonder van reportages die gemaakt werden met betrokkenheid en van verhalen met inhoud en diepgang. De Louis Zaal Meesterklas is dan ook een ode aan hem. De expositie en de Meesterklas zijn tot stand gekomen met hulp van Het Pictoright Fonds.

Foto’s @ Marijke Stroucken en Annabel Oosteweeghel

Mediavrouwen

De tentoonstelling Mediavrouwen met  pioniers in de wereld van beeld en geluid was vanaf van 28 september t/m 31 december te zien.

Niet eerder was er een tentoonstelling over de betekenis van vrouwen voor de emancipatie van de mediakunst en –cultuur. Mediavrouwen is een multimediale tentoonstelling van fotografie, televisie, documentaire film, radio, videokunst en online.

NUDE NOW

NUDE NOW vierde de schoonheid van het lichaam met bijzondere en unieke foto’s. Speciaal voor deze expositie zette een aantal fotografen de stap naar videokunst en experimenteren met Virtual Reality. De expositie bestaat uit 110 werken van 33 fotografen die samen de geschiedenis van de naaktfotografie weergeven.

Foto @ Justine Tjallinks