Scherpstellen op het einde
Zes (inter)nationale fotografen laten in ‘Scherpstellen op het einde’ zien dat doodgaan bij het leven hoort. Het toont verhalen over de schoonheid van de vergankelijkheid, behoefte aan controle over het einde, afscheid nemen, herdenken en de gevolgen voor de achterblijvers. ‘Het brengt de dood in religieus-filosofisch oogpunt als een open einde’, aldus curator Marc Prüst. ‘Want of je nu gelovig bent of niet, we zijn onwetend over wat er komen gaat.’
Lees meer
De Zilveren Camera 2021

De Zilveren Camera is de belangrijkste prijs voor fotojournalisten in Nederland. Winnaar van de Zilveren Camera 2021 is de foto waarop minister Kajsa Ollongren het Binnenhof verlaat na een positieve coronatest. Deze en 225 andere bekroonde beelden zijn van 12 februari tot en met 3 april in Museum Hilversum te zien. Een prachtige, eindeloze dwaaltocht langs grote en kleine verhalen.

 

 

 

 

Vincent Mentzel

De tentoonstelling ‘VINCENT MENTZEL, Fotograaf van de Macht’ geeft een prachtig inzicht in de belangrijke rol die Mentzel speelde voor de Nederlandse nieuwsfotografie. De expositie bestaat voor een deel uit niet eerder getoonde foto’s uit het analoge archief van Mentzel en is samengesteld door beeldredacteur Nicole Robbers. Mentzel werd vanaf de jaren ’70 ‘fotograaf van de macht’ genoemd maar
hij kende ook de macht van de fotograaf.

China Dreams

De zijderoute is het eeuwenoude netwerk van handelsroutes tussen Oost en West, reikend van China tot Afrika en Europa. Het idee van de hernieuwde zijderoute, het grootste infrastructuurproject in de moderne geschiedenis, is door de Chinese President Xi Jinping in 2013 opnieuw vertaald en een centraal uitgangspunt geworden in de verhouding met China en het buitenland. ‘China Dreams’ is een trilogie over het China van vandaag, een tijdsdocument door de ogen van hedendaagse fotografen en documentairemakers.

Terugblik Pandemic

Het begint met het hamsteren van wc-papier, beelden van overbezette IC-afdelingen en de spandoeken voor het raam van opa en oma opdat ze volhouden.  Besmet of niet, ieders leven ziet er nu anders uit. Dat maakt deze crisis tot een unieke gebeurtenis die nog lang in ons geheugen zal rondwaren. In de tentoonstelling PANdemIC geven meer dan 100 fotografen hun kijk op deze periode.

De Zilveren Camera

Je bent van harte welkom voor een bezoek aan de tentoonstelling De Zilveren Camera, de meest prestigieuze prijs voor fotojournalistiek met indrukwekkende beeldverhalen van Nederlandse fotografen.

Cataphote – Veronique Jansen

Vanaf 11 december presenteert Museum Hilversum de tentoonstelling Cataphote van Veronique Jansen. Cataphote betekent retroreflectie, het houdt ons een spiegel voor vanuit welke richting je ook kijkt. Het is een onderzoek naar het dagelijkse leven in al zijn diversiteit. Veronique volgde de afgelopen jaren vijf Hilversummers die haar fascineerden; Ben, Emma, Karen, Maya en Willem. De zo ontstane mediakunst laat zien dat het alledaagse leven kan worden ‘opgetild’ en dat hoop kan en moet blijven doorklinken.

Tradities veranderen

Het Sinterklaasfeest heeft een lange traditie en is niet meer weg te denken uit onze cultuur, ook de discussie over zwarte piet behoort hier inmiddels toe. In de expositie zijn onder andere foto’s te zien van de transformaties die Sint en Piet door de jaren heen hebben ondergaan; ze zien er steeds iets anders uit en worden echte kindervrienden.

Circle of Life

In de tentoonstelling ‘Circle of Life’ brengt de Belgische fotograaf en journaliste Lieve Blancquaert drie grote levensverhalen samen: de geboorte, het huwelijk en de dood. Zij laat zien hoe wij kinderen verwelkomen, hoe en waarom we ons met elkaar verbinden en hoe we afscheid nemen van elkaar en van de wereld.

Speciaal voor deze expositie is Museum Hilversum een samenwerking aangegaan met Historische Huizen Gent.

De Achterkant van Hilversum

De drie fotografen Jill Noteboom, Sanne Derks en Erik Borst kozen ieder een project met een andere focus, waardoor ze samen in een groepstentoonstelling in Museum Hilversum een veelzijdig beeld van de crisis en de impact hiervan op Hilversum en haar inwoners schetsen.

Hearth and Home

Vanaf 26 september presenteert Museum Hilversum het eerste grote museale soloproject van audiovisueel kunstenaar Simone Bennett. Met ‘Hearth and Home’ laat ze de veranderende verhouding tussen mens en natuur zien in het antropoceen, het tijdperk waarin door toedoen van de mens het leven op aarde in gevaar wordt gebracht. Een expositie die speciaal voor het museum is samengesteld. ´Hearth and Home´ is een cinematografische ervaring waarin film, audio en fotografie samen komen.