Mediavrouwen
Nu te zien: In de tentoonstelling Mediavrouwen tonen we de pioniers in de wereld van beeld en geluid. Niet eerder was er een tentoonstelling over de betekenis van vrouwen voor de emancipatie van de mediakunst en –cultuur. Mediavrouwen is een multimediale tentoonstelling van fotografie, televisie, documentaire film, radio, videokunst en online.
Lees meer
Louis Zaal Meesterklas
De eerste expositie van de Louis Zaal Meesterklas is vanaf 5 oktober in Museum Hilversum te zien. Met werken van Duco de Vries – Unknown Saints, Annabel Oosteweeghel – Generation Poor, Alex Kemman – Nederland Narcostaat, Anja Kortenbout – Happy in Heijplaat en Marijke Stroucken – Wachten op een Wonder.
Lees meer
Rondleidingen
Vanaf 28 september is er weer een gratis rondleiding op woensdag, vrijdag en zondag om 14.00 uur. Onze gids neemt bezoekers mee langs de werken in het museum, je komt alles te weten over de tentoonstelling. Aanmelden is niet nodig. Voor groepen is het ook mogelijk om op andere tijden een afspraak te maken.
Info
Louis Zaal Meesterklas

De eerste expositie van de Louis Zaal Meesterklas is vanaf 5 oktober in Museum Hilversum te zien. Met werken van Duco de Vries – Unknown Saints, Annabel Oosteweeghel – Generation Poor, Alex Kemman – Nederland Narcostaat, Anja Kortenbout – Happy in Heijplaat en Marijke Stroucken – Wachten op een Wonder.

NUDE NOW

NUDE NOW viert de schoonheid van het lichaam met bijzondere en unieke foto’s. Speciaal voor deze expositie zette een aantal fotografen de stap naar videokunst en experimenteren met Virtual Reality. De expositie bestaat uit 110 werken van 33 fotografen die samen de geschiedenis van de naaktfotografie weergeven. Foto’s van Helmut Newton, Ed van der Elsken worden gepresenteerd naast gevestigde namen als Koos Breukel en Stephan Vanfleteren. Daarnaast is de jongere generatie vertegenwoordigd met onder ander Bastiaan Woudt en Laura Hospes.

ART Hilversum

Met de gloednieuwe tentoonstelling ART Hilversum ben je in één keer op de hoogte
van al het kunsttalent dat onze gemeente rijk is. Je kunt de nieuwste werken
bewonderen en krijgt een goed beeld van het veelkleurig palet van Hilversums talent.

Foto: werk van Wouter Stips

BORN FREE – Mandela’s Generation of Hope

Tijdens haar werk in Zuid-Afrika in 2007 raakt de Nederlandse fotojournaliste Ilvy Njiokiktjien in de ban van de born frees; de generatie die na de afschaffing van de apartheid werd geboren. Njiokiktjien brengt de jonge generatie op een eigen, persoonlijke en soms intieme manier in beeld. ‘Er is gelijkheid op papier, maar een meerderheid van de jongeren gelooft dat blanke Zuid-Afrikanen nog steeds betere kansen hebben, omdat de erfenis van eeuwen ongelijkheid nog niet is uitgewerkt.’

Dit jaar viert Zuid-Afrika het 25-jarig jubileum van de eerste democratische verkiezingen in 1994, waarbij Nelson Mandela werd gekozen tot de eerste zwarte president van het land. Hij sprak vaak over de jonge generatie, die vrij zou zijn van het beladen verleden, en een verenigd Zuid-Afrika waar blank en zwart als gelijken met elkaar leven.

In de expositie ‘BORN FREE’, laat Njiokiktjien met indringende foto´s, film en verhalen zien hoe het nu gaat met de jongeren van Zuid-Afrika. Ze bracht een week door in een bootcamp van blanke nationalisten, ontmoette jongeren in een getto, portretteerde ´the upper class´, en fotografeerde ook de creatieve klasse van modeontwerpers en muzikanten. Jongeren als Wilmarie (foto voorzijde) geloven dat hun generatie voor verzoening moet zorgen en de generatie van de schone lei is.

Het (multimedia)project Afrikaner Blood werd bekroond met twee World Press Photo-onderscheidingen. In 2014 won ze als eerste vrouwelijke fotograaf de Zilveren Camera met een foto gemaakt tijdens de begrafenis van Nelson Mandela en werd de eerste Fotograaf des Vaderlands.

De expositie is mede mogelijk gemaakt van steun van Canon en het Prins Bernard Cultuurfonds Noord-Holland.

Door de ogen van

Kinderen die de ervaring van kinderkanker in hun bagage meedragen hebben in hun blik en zienswijze een extra dimensie. Wat gebeurt er als je vijftig fotografen vraagt om samen met deze kinderen een onderwerp te kiezen en dit te fotograferen? De expositie ‘Door de ogen van’ toont van 4 t/m 7 april bijzondere foto’s waarin deze dimensie zichtbaar en voelbaar is.

Ontdek de meest memorabele foto’s van Micky Hoogendijk en Rosanne, Carla van de Puttelaar en Annemieke…

De Zilveren Camera

Deze 70ste editie van de Zilveren Camera laat meer dan 200 indrukwekkende nieuwsfoto’s zien van in totaal 55 fotografen. Niet alleen de beste persfoto’s van het afgelopen jaar maar ook de winnaars voor de Prijs voor Storytelling, de NSP/Zilveren Camera Sportfoto van het Jaar en de Paul Peters Fotoprijs voor sociale fotografie. Je kunt urenlang dwalen langs grote en kleine verhalen van het afgelopen jaar.

Foto’s Pim Ras, Cynthia Boll, Gerlinde Schrijver en Bram Janssen

World Press Photo 18

De wereldberoemde World Press Photo 2018 is een intrigerende fototentoonstelling met de beste persfoto’s. In de tentoonstelling zijn ruim 160 indrukwekkende  foto’s van 42 fotografen uit 22 landen te zien en de winnaars in de Digital Storytelling Contest; je kunt urenlang dwalen langs verhalen uit de hele wereld. De winnaar van World Press Photo is de Venezolaanse fotograaf Ronaldo Schemidt met zijn foto over de crisis in Venezuela.

Het Perfecte Plaatje

Acht bekende Nederlanders gingen met elkaar de strijd aan in uitdagende opdrachten. De fotografen zijn Jim Bakkum, Herman den Blijker, Patty Brard, Ryanne van Dorst, Lieke van Lexmond, Ruben van der Meer, Mari van de Ven en Marlijn Weerdenburg. Uit alles blijkt dat de fotografen heel enthousiast met de opdrachten aan de slag zijn gegaan en, ondanks de soms lastige omstandigheden, in staat zijn om mooi werk te maken.

Carla van de Puttelaar – Stillness

Carla van de Puttelaar maakt internationaal furore met haar prachtige verstilde werken, waarin vrouwen in een eigen wereld lijken te zijn. ´Stillness´ laat voor het eerst een unieke selectie foto’s en video’s  zien met speciaal voor de expositie gecomponeerde soundscapes. Een artistieke primeur!

Spotlight

Spotlight toont kunstfoto’s gerelateerd aan televisiegezichten. Sacha de Boer, Paul Huf (1924 – 2002), Govert de Roos en William Rutten laten de ontwikkeling van de fotografie in relatie tot de televisiecultuur zien. Spotlight belicht niet alleen de betekenis van de televisie als massamedium, maar plaatst ook baanbrekende persoonlijkheden (opnieuw) in de schijnwerpers. De aanleiding voor de tentoonstelling is het 100 jarig bestaan van Hilversum als Mediastad en benadrukt het kunstzinnige in de fotografie van televisiehelden van toen en nu.