PANdemIC
Het begint met het hamsteren van wc-papier, beelden van overbezette IC-afdelingen en de spandoeken voor het raam van opa en oma opdat ze volhouden. Lege bioscoopzalen en  kinderen gekluisterd aan de pc omdat de leerkrachten online lesgeven; beelden over de coronacrisis die inmiddels deel uitmaken van ons collectieve geheugen.
Lees meer
Terugblik Zilveren Camera
Zilveren Camera 2018 gemist? Maak een virtuele wandeling door Museum Hilversum en kijk naar de tentoonstelling.
Klik hier
TERUGBLIK NUDE NOW
NUDE NOW gemist? Wandel hier door de expositie met werk van 33 fotografen en vier de schoonheid van het lichaam met bijzondere en unieke foto’s.
Klik hier
Face It – William Rutten

De mannen op de werken zijn scherp en gedetailleerd in beeld gebracht en voelen zelfs vertrouwd. De ogen kijken je indringend en levensecht aan en de kleine details dagen uit om de gezichten ongegeneerd van dichtbij te bestuderen. Je wordt je op een bijzondere manier bewust van je relatie met hen.

William Rutten heeft als fotograaf veel beroemdheden voor zijn lens gehad. Hij vraagt zich af waarom we ongegeneerd naar iemand die bekend is van televisie, krant of tv?

De Zilveren Camera

2 februari t/m 22 maart:
Elk jaar worden fotografen uitgenodigd om hun beste nieuwsfoto’s van het voorgaande jaar in te sturen. In de tentoonstelling zie je gebeurtenissen die nog vers in het geheugen liggen terug in de winnende beelden,
zoals de aanslag in de Utrechtse tram en de vreugdevuren in Scheveningen. Ook de Venezolanen die hun land ontvluchten en de orkaan Idai typeren het nieuws van het afgelopen jaar. Je kunt urenlang dwalen langs grote en kleine verhalen.

World Press Photo

Winnaar van de World Press Photo of the Year 2019 is de foto van het hartverscheurend huilende Hondurese meisje Yanela Sanchez, op de Amerikaans-Mexicaanse grens (@ John Moore). De jury had de keuze uit 78.801 inzendingen uit 129 landen. De tentoonstelling toont alle bekroonde foto’s en video’s en is van 4 t/m 27 januari in Museum Hilversum te zien.

Louis Zaal Meesterklas

De eerste expositie van de Louis Zaal Meesterklas was vanaf 5 oktober tot 1 december in Museum Hilversum te zien. De Louis Zaal Meesterklas is een educatief programma dat in samenwerking met de Zilveren Camera georganiseerd wordt. Vijf deelnemers worden begeleid tijdens het realiseren van een langlopend fotografieproject. De Meesterklas is genoemd naar Louis Zaal. Louis was mede-oprichter van Hollandse Hoogte, hij streed voor een goede positie van Nederlandse fotografen en was voorvechter van Nederlandse fotografie in het algemeen, en in het bijzonder van reportages die gemaakt werden met betrokkenheid en van verhalen met inhoud en diepgang. De Louis Zaal Meesterklas is dan ook een ode aan hem. De expositie en de Meesterklas zijn tot stand gekomen met hulp van Het Pictoright Fonds.

Foto’s @ Marijke Stroucken en Annabel Oosteweeghel

Mediavrouwen

De tentoonstelling Mediavrouwen met  pioniers in de wereld van beeld en geluid was vanaf van 28 september t/m 31 december te zien.

Niet eerder was er een tentoonstelling over de betekenis van vrouwen voor de emancipatie van de mediakunst en –cultuur. Mediavrouwen is een multimediale tentoonstelling van fotografie, televisie, documentaire film, radio, videokunst en online.

NUDE NOW

NUDE NOW vierde de schoonheid van het lichaam met bijzondere en unieke foto’s. Speciaal voor deze expositie zette een aantal fotografen de stap naar videokunst en experimenteren met Virtual Reality. De expositie bestaat uit 110 werken van 33 fotografen die samen de geschiedenis van de naaktfotografie weergeven.

Foto @ Justine Tjallinks

ART Hilversum

Met de tentoonstelling ART Hilversum was je in één keer op de hoogte
van al het kunsttalent dat onze gemeente rijk is. Je kon de nieuwste werken
bewonderen en kreeg een goed beeld van het veelkleurig palet van Hilversums talent.

Foto @ Wouter Stips

BORN FREE – Mandela’s Generation of Hope

In de expositie ‘BORN FREE’, liet Ilvy Njiokiktjien met indringende foto´s, film en verhalen zien hoe het nu gaat met de jongeren van Zuid-Afrika. Ze bracht een week door in een bootcamp van blanke nationalisten, ontmoette jongeren in een getto, portretteerde ´the upper class´, en fotografeerde ook de creatieve klasse van modeontwerpers en muzikanten. Jongeren als Wilmarie (foto voorzijde) geloven dat hun generatie voor verzoening moet zorgen en de generatie van de schone lei is.

Het (multimedia)project Afrikaner Blood werd bekroond met twee World Press Photo-onderscheidingen. In 2014 won ze als eerste vrouwelijke fotograaf de Zilveren Camera met een foto gemaakt tijdens de begrafenis van Nelson Mandela en werd de eerste Fotograaf des Vaderlands.

De expositie is mede mogelijk gemaakt van steun van Canon en het Prins Bernard Cultuurfonds Noord-Holland.

Foto’s @ Ilvy Njiokiktjien

 

Door de ogen van

Kinderen die de ervaring van kinderkanker in hun bagage meedragen hebben in hun blik en zienswijze een extra dimensie. Wat gebeurt er als je vijftig fotografen vraagt om samen met deze kinderen een onderwerp te kiezen en dit te fotograferen? De expositie ‘Door de ogen van’ toonde van 4 t/m 7 april bijzondere foto’s waarin deze dimensie zichtbaar en voelbaar is.

Foto’s @ Micky Hoogendijk en Rosanne, Carla van de Puttelaar en Annemieke.

De Zilveren Camera

Deze 70ste editie van de Zilveren Camera liet meer dan 200 indrukwekkende nieuwsfoto’s zien van in totaal 55 fotografen. Niet alleen de beste persfoto’s van het afgelopen jaar maar ook de winnaars voor de Prijs voor Storytelling, de NSP/Zilveren Camera Sportfoto van het Jaar en de Paul Peters Fotoprijs voor sociale fotografie. Je kunt urenlang dwalen langs grote en kleine verhalen van het afgelopen jaar.

Foto’s @ Pim Ras en Cynthia Boll