De mannen op de werken zijn scherp en gedetailleerd in beeld gebracht en voelen zelfs vertrouwd. De ogen kijken je indringend en levensecht aan en de kleine details dagen uit om de gezichten ongegeneerd van dichtbij te bestuderen. Je wordt je op een bijzondere manier bewust van je relatie met hen.

William Rutten heeft als fotograaf veel beroemdheden voor zijn lens gehad. Hij vraagt zich af waarom we ongegeneerd naar iemand staren die bekend is van televisie, krant of tv? Waarom willen we door hen gezien worden, praten we net te hard om een reactie te ontlokken en kijken we tegen hen op?

Omdat BN’ers deel uitmaken van ons dagelijks leven krijgen we een band met ze. Angela de Jong schreef onlangs in een artikel dat dit te vergelijken is met onze buren of vrienden. ‘Van hen willen we ook weten of ze verliefd zijn, trouwen, een kind krijgen, scheiden of ziek zijn. En ook over hen hebben we een mening als ze een misstap begaan. Daarover roddelen schept een band, biedt de kans om onze eigen morele grenzen te herijken en doet ons beseffen hoe blij we zijn met ons eigen bestaan buiten de schijnwerpers.’ De fascinatie kan volgens haar ook positief werken. ‘Genoeg mensen putten er kracht uit als een BN’er een affaire, ontslag of ziekte te boven komt. Als hij het kan, moet het jou ook lukken. De ongemakkelijke waarheid is dat wij BN’ers net zo hard nodig hebben als zijn ons.’

Face It is van 1 juni t/m 2 augustus in Museum Hilversum te zien.