Vanaf 26 september presenteert Museum Hilversum het eerste grote museale soloproject van audiovisueel kunstenaar Simone Bennett. Bennett laat in ‘Hearth and Home’ de veranderende verhouding tussen mens en natuur zien in het antropoceen, het tijdperk waarin door toedoen van de mens het leven op aarde in gevaar wordt gebracht. De expositie is speciaal voor Museum Hilversum samengesteld en is een cinematografische ervaring waar film, audio en fotografie samenkomen.

In de expositie worden verschillende series van Bennett getoond. Onzichtbare verbindingen, onbestemde taferelen, protest en de urgente problematiek van de bosbranden dringen zich op. De kunstwerken vertellen over de verbintenis van mensen en hun omgeving, en onderzoeken de manier waarop herinneringen daarin een cruciale rol spelen. Bennett: ‘Wat mij fascineert is wie of wat vormt ons als mens, en hoe verhouden wij ons tot elkaar en onze omgeving?’ ‘Hearth and Home’ bestaat uit verhalen van Bennett met een universele, actuele ondertoon. ‘Je ontdekt een wereld in onrust waar hoop en schoonheid de ankers zijn waar we ons aan kunnen vasthouden.’

Gentle Wildfire
De korte experimentele film Gentle Wildfire gaat in Museum Hilversum première. Deze film is met steun van het Filmfonds geschoten in Portugal en gaat over verdwijnende herinneringen na een bosbrand. De film vertelt tussen fictie en documentaire over de reis van fotograaf Carlos naar zijn geboortedorp waar een bosbrand heeft gewoed. Geconfronteerd met zichzelf zoekt hij zijn weg terug naar zijn ´roots´. De thematiek van de bosbrand is voor Bennett een persoonlijk project; haar man verloor in 2017 de bossen van zijn jeugd in midden Portugal door een brand. Gentle Wildfire is geïnspireerd op deze ervaring.

Simone Bennett
Bennett woont in Hilversum en volgde audiovisuele kunst op de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en heeft verschillende producties op haar naam staan. De getoonde films zijn in distributie bij het EYE-filmmuseum en worden internationaal getoond op filmfestivals. Ze vertelt verhalen met geënsceneerde narratieve beelden. Haar films zijn bijna bewegende foto’s en haar fotografie oogt als een still uit een film. Door verschillende media naast elkaar te gebruiken neemt ze de kijker mee in een filmische ervaring. Bennett is in 2002 afgestudeerd, volgde audiovisuele kunst op de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en is de eerste van de vijf solo-presentaties van Hilversumse mediakunstenaars die de komende jaren in Museum Hilversum te zien zijn. De expositie is van 26 september tot en met 25 oktober te bezoeken.

De tentoonstelling is met dank aan het Nederlands Filmfonds, Sonos, Stichting Stokroos en Stichting Strand Links tot stand gekomen. De film Gentle Wildfire is geproduceerd door Interakt en wordt begeleid door de soundtrack van Peter Vandrie, die gedeeltelijk is uitgevoerd door het Dordrechts Brandweerkoor. De zangers lenen hun stemmen aan de compositie, die is geïnspireerd door zuurstof, brandstof en hoge temperaturen. De drie basiselementen van een bosbrand.

 

Traces @ Simone Bennett