Dit jaar vieren we 76 jaar bevrijding in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om deze vrijheid door te geven. Maar hoe gaan we met deze geschiedenis om? Hoe onderzoeken en herdenken we, en vooral: hoe betrekken we jonge mensen hierbij? Deze belangrijke vragen vormden voor Museum Hilversum vijf jaar lang de leidraad naar een onderzoek naar Hilversum in oorlogstijd en de zoektocht om jongeren te betrekken.

In project ‘Ooggetuigen’ herdenken leerlingen van de International Primary School en het A. Roland Holst College 75 jaar vrijheid en brengen het verhaal van de lokale oorlogsgeschiedenis tot leven. Lees meer hierover in deze krant. See below for the English version.

MuseumHilversum_digitaalbestandNL

MuseumHilversum_digitaalbestandENG

Luister naar de resultaten van een unieke combinatie van een historisch en een artistiek onderzoek, waarmee Museum Hilversum in samenwerking met Gemeente Hilversum, de herdenking kracht wil bijzetten met een nieuw Hilversums verhaal. In een podcast vertellen Stef van Breugel, Geraldien von Frijtag Drabbe Künzel en Ahmet Polat over het boek ‘Een stad op drift’ en de nieuwe Hilversumse aanpak ‘Ooggetuigen’. Hierin worden jongeren met re-enactment bij het oorlogsverleden betrokken. Luister naar de podcast: ‘Een nieuw perspectief’

De podcast kwam tot stand met steun van van Rabobank Gooi en Vechtstreek en stichting Albertus Perk. Met bijzondere dank aan iedereen die met een persoonlijk verhaal heeft bijgedragen, t.w.: Ben ter Haar, Anneke Hoogantink , Anneke Weverink, Okke Vorstman, Jacobus Hoekmeijer, Ada ter Haar -Tiessen, Thijs Zwagerman en Pieter Broertjes (in luistervolgorde).

‘Een stad op drift’ is geschreven door Geraldien von Frijtag Drabbe Künzel. Een meeslepend geschreven boek met een intieme kijk in het leven van mensen in bezettingstijd (boek is verkrijgbaar in onze winkel). De oorlogsgeschiedenis van Hilversum is in veel opzichten bijzonder. Hilversum was de eerste middelgrote gemeente met een NSB’er aan het hoofd en was vanaf het voorjaar van 1942 het hoofdkwartier van de Wehrmacht. De gemeente was ook een decor van genocide. Nergens anders in Nederland waren in maart 1941 al de bordjes ‘Voor Joden verboden’ verplicht geplaatst.Von Frijtag is verbonden aan de Universiteit Utrecht en heeft het boek ‘Een stad op drift’ nadrukkelijk vanuit een ander perspectief willen bekijken. ‘Ik heb me laten inspireren door recente ontwikkelingen in het internationale onderzoek en gekeken naar de weerslag van de bezetting in het alledaagse leven van ‘gewone mensen’. Maar evengoed hoe lokale verhoudingen en lokale spelers de loop van de bezettingsgeschiedenis beïnvloedden.’ Zo worden de levenslijnen gevolgd van een wethouder, een huisvrouw en moeder van zeven kinderen, een Duits-Joodse vluchteling, een commissaris van politie, een NSB’er, mensen van het verzet, een Duitse vrouw, een Joods gezin en scholieren. ´Het is de eerste allesomvattende oorlogsgeschiedenis van Hilversum en nog nooit eerder zo integraal beschreven’, aldus Pieter Broertjes, burgemeester van Hilversum.

Jongeren worden in de nieuwe methode ‘Ooggetuigen’ op een participerende manier betrokken bij het verhaal van de Tweede Wereldoorlog en geïnspireerd om hun beeld over het verleden te vernieuwen. Deze nieuwe Hilversumse aanpak, is samen met Studio Polat ontwikkeld en inmiddels een groot succes. De aanpak vindt navolging bij maar dan 1000 scholen door heel Nederland. Klik hier voor meer informatie over het lessenpakket Ooggetuigen.

Het was een mooie zoektocht naar een nieuwe mentaliteit in relatie tot geschiedenis, oorlog en jongeren. De samenwerking tussen Studio Polat en de Universiteit van Utrecht, maar ook met veel andere Hilversumse partijen en de gemeente Hilversum, zorgde voor een bijzondere dynamiek en deze vernieuwende aanpak. De podcast over dit proces is door Studio Polat gemaakt, dankzij de steun van Rabobank Gooi en Vechtstreek en stichting Albertus Perk. ‘Een stad op drift – Hilversum tijdens de Duitse bezetting’ is in opdracht van Museum Hilversum geschreven en uitgegeven door uitgeverij Boom. De publicatie werd mogelijk gemaakt dankzij de belangrijke steun van de gemeente Hilversum. De expositie ‘Terug naar 40-45’ (2018) met de re-enactments van leerlingen van het A. Roland Holst College in Hilversum werd mede mogelijk gemaakt dankzij het vfonds.