Nieuw perspectief op oorlogstijd
Dit jaar vieren we 75 jaar bevrijding in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om deze vrijheid door te geven. Maar hoe gaan we met deze geschiedenis om? Hoe onderzoeken en herdenken we, en vooral: hoe betrekken we jonge mensen hierbij? Deze belangrijke vragen vormden voor Museum Hilversum vijf jaar lang de leidraad naar een onderzoek naar Hilversum in oorlogstijd en de zoektocht om jongeren te betrekken.
Luister naar de resultaten van een unieke combinatie van een historisch en een artistiek onderzoek, waarmee Museum Hilversum in samenwerking met Gemeente Hilversum, de herdenking kracht wil bijzetten met een nieuw Hilversums verhaal. In een podcast vertellen Stef van Breugel, Geraldien von Frijtag Drabbe Künzel en Ahmet Polat over het boek ‘Een stad op drift’ en de nieuwe Hilversumse aanpak ‘Ooggetuigen’. Hierin worden jongeren met re-enactment bij het oorlogsverleden betrokken. Luister naar de podcast: ‘Een nieuw perspectief’
De podcast kwam tot stand met steun van van Rabobank Gooi en Vechtstreek en stichting Albertus Perk. Met bijzondere dank aan iedereen die met een persoonlijk verhaal heeft bijgedragen, t.w.: Ben ter Haar, Anneke Hoogantink , Anneke Weverink, Okke Vorstman, Jacobus Hoekmeijer, Ada ter Haar -Tiessen, Thijs Zwagerman en Pieter Broertjes (in luistervolgorde).

Jongeren worden in de nieuwe methode ‘Ooggetuigen’ op een participerende manier betrokken bij het verhaal van de Tweede Wereldoorlog en geïnspireerd om hun beeld over het verleden te vernieuwen. Deze nieuwe Hilversumse aanpak, is samen met Studio Polat ontwikkeld en inmiddels een groot succes. De aanpak vindt navolging bij maar dan 1000 scholen door heel Nederland. Klik hier voor meer informatie over het lessenpakket Ooggetuigen.
Het was een mooie zoektocht naar een nieuwe mentaliteit in relatie tot geschiedenis, oorlog en jongeren. De samenwerking tussen Studio Polat en de Universiteit van Utrecht, maar ook met veel andere Hilversumse partijen en de gemeente Hilversum, zorgde voor een bijzondere dynamiek en deze vernieuwende aanpak. De podcast over dit proces is door Studio Polat gemaakt, dankzij de steun van Rabobank Gooi en Vechtstreek en stichting Albertus Perk. ‘Een stad op drift – Hilversum tijdens de Duitse bezetting’ is in opdracht van Museum Hilversum geschreven en uitgegeven door uitgeverij Boom. De publicatie werd mogelijk gemaakt dankzij de belangrijke steun van de gemeente Hilversum. De expositie ‘Terug naar 40-45’ (2018) met de re-enactments van leerlingen van het A. Roland Holst College in Hilversum werd mede mogelijk gemaakt dankzij het vfonds.
![]() |
![]() |
![]() |