Nieuwe oorlogsfoto’s voor het eerst getoond

Nieuwsbericht 28 april 2022

Expositie ‘Vrijheid is niet vanzelfsprekend’ opent in Hilversum

‘Nog steeds duiken er nieuwe foto’s op’, aldus museumdirecteur Stef van Breugel. De expositie ‘Vrijheid is niet vanzelfsprekend’ met foto’s over Hilversum in de Tweede Wereldoorlog is vanaf vrijdag 29 april te zien in Museum Hilversum. ‘Bijzonder is dat we in deze projectexpositie naast bekende beelden ook 25 niet eerder tentoongestelde foto’s laten zien uit de collectie ‘Hilversum in de Oorlog’ van Robin Gouwswaard.’ De tentoonstelling is t/m 8 mei geopend voor het publiek.

 


Hilversumse kinderen met van voedselblikken gemaakte trommels, Hilversum (1945).


Luchtbeschermingsdienst Wijk E Hilversum, groepsfoto.
Collectie Hilversum in de Oorlog / Robin Gouwswaard

‘Ook 77 jaar na de bevrijding willen we niet vergeten wat vrijheid betekent en stilstaan bij de offers die werden gebracht,’ vertelt Van Breugel. Reden voor Museum Hilversum om de komende tien dagen het Hilversumse verhaal van de oorlog vertellen met unieke beelden uit de verzameling van Robin Gouwswaard, waar hij acht jaar geleden mee begon. ‘De meeste nieuwe foto’s komen van particulieren af’, vertelt Gouwswaard. De foto van de dollende soldaten van de Herman Göring Divisie is bijvoorbeeld een privé kiekje van één van de dienstplichtige jongens die in Hilversum werd opgeleid tot soldaat. Zo’n foto zullen we nooit in een propagandistische context tegenkomen. Dat maakt deze foto juist zo bijzonder.”

De tentoonstelling laat ook met deze nieuwe beelden verschillende verhalen uit de Hilversumse oorlogsgeschiedenis zien. Van ondergedoken Hilversumse mannen in de polder, de toren van het raadhuis in schutkleuren en de AVRO-studio uitgerust met afweergeschut. Duitse soldaten die oefenen op de heide en in de wijk Trompenberg, waar woningen en andere gebouwen werden gevorderd. Een groepsfoto van de luchtbeschermingsdienst met mannen die eerste hulp bieden na een bombardement en helpen bij het blussen. De expositie sluit met foto’s van de voedseldroppingen en de bevrijding. De geallieerde soldaten deelden vanuit vrachtwagens ook grote blikken gevuld met biscuits uit. Deze blikken werden hergebruikt om bijvoorbeeld trommels van te maken voor kinderen.

Op 4 en 5 mei is de tentoonstelling gratis te bezoeken.

Duitse Hermann Göring soldaten dollen in hun vrije tijd achter de Fabritiusschool, Hilversum (1944).
Beeld: Hermann Göring divisie soldaat
Collectie Hilversum in de Oorlog / Robin Gouwswaard