Luister naar de podcast: ‘Een nieuw perspectief’

In de podcast kijken we terug naar een onderzoek naar Hilversum in oorlogstijd en de zoektocht om jongeren hierbij te betrekken. Een unieke combinatie tussen historisch en artistiek onderzoek. Stef van Breugel, Geraldien von Frijtag Drabbe Künzel en Ahmet Polat vertellen over het boek ‘Een stad op drift’ en de nieuwe Hilversumse aanpak ‘Ooggetuigen’. Hierin worden jongeren met re-enactment bij het oorlogsverleden betrokken. Dit vindt inmiddels navolging bij ruim 1000 scholen door heel Nederland.

De podcast is een samenwerking met Museum Hilversum, Studio Polat en Geraldien von Frijtag Drabbe Künzel. Het kwam tot stand met steun van van Rabobank Gooi en Vechtstreek en stichting Albertus Perk. Met bijzondere dank aan iedereen die met een persoonlijk verhaal heeft bijgedragen, t.w.: Ben ter Haar, Anneke Hoogantink , Anneke Weverink, Okke Vorstman, Jacobus Hoekmeijer, Ada ter Haar -Tiessen, Thijs Zwagerman en Pieter Broertjes (in luistervolgorde).
Het was een mooie zoektocht naar een nieuwe mentaliteit in relatie tot geschiedenis, oorlog en jongeren. De samenwerking tussen Studio Polat en de Universiteit van Utrecht, maar ook met veel andere Hilversumse partijen en de gemeente Hilversum, zorgde voor een bijzondere dynamiek en deze vernieuwende aanpak. De podcast over dit proces is door Studio Polat gemaakt, dankzij de steun van Rabobank Gooi en Vechtstreek en stichting Albertus Perk. ‘Een stad op drift – Hilversum tijdens de Duitse bezetting’ is in opdracht van Museum Hilversum geschreven en uitgegeven door uitgeverij Boom. De publicatie werd mogelijk gemaakt dankzij de belangrijke steun van de gemeente Hilversum. De expositie ‘Terug naar 40-45’ (2018) met de re-enactments van leerlingen van het A. Roland Holst College in Hilversum werd mede mogelijk gemaakt dankzij het vfonds.