Hilversum is deze maand het middelpunt van de nieuwsfotografie. Parallel aan de tentoonstelling Zilveren Camera start een bijzonder inspiratiefestival over de Nederlandse nieuwsfotografie. Het festival is te bezoeken met een geldig ticket voor de tentoonstelling. Ben je Vriend van het museum of heb je een museumkaart dan is de toegang gratis.

Podium MH – winnaars – 16 maart

Deze editie van Podium MH staat in het teken van de winnaars. De fotografen Zahra Reijs, Farren van Wijk, Sakir Khader, Freek van den Bergh, Carla Kogelman en Zilveren Camera Winnaar Eddy van Wessel vertellen over hun winnende werken, hun inspiratie en ander werk. Eddy van Wessel kan niet live aanwezig zijn, zijn toelichting wordt eerder opgenomen.

Zahra Reijs portretteerde jongeren uit de generatie Z. Ze vertelt over haar winnende serie, maar ook over ander recent werk. De jonge fotograaf Farren van Wijk is geboren in Zuid-Afrika en opgegroeid op een boerderij in Nederland. Ze vertelt over haar winnende serie waarin ze de tegenstellingen en verbindingen onderzoekt van ras, migratie, apartheid en kolonialisme tussen Zuid-Afrika en Nederland. Fotograaf en filmmaker Sakir Khader stelt zich met fotografie en film voor en vertelt het aangrijpende verhaal van Khalil, wiens ouders zijn nier verkochten om te kunnen eten. Freek van den Bergh slijt een groot deel van zijn tijd als parlementair fotograaf in de Tweede Kamer. Hij vertelt over zijn winnende foto’s en zijn aanpak om deze verhalen te kunnen vertellen. Carla Kogelman fotografeert zonder te regisseren en uitsluitend in zwart wit. Zij vertelt over haar winnende serie van de zusjes Josline en Lois en haar drive om deze verhalen te vertellen.

Tot slot licht Eddy van Wessel, de winnaar van de Zilveren Camera 2022, enkele foto’s van zijn winnende zwart-wit serie Ruïnes voor de vrijheid (over de oorlog in Oekraïne) toe. Het is de vierde keer dat Van Wessel deze prijs in de wacht sleept..

Meld je hier aan.