Dwars door China

Een fotografische reis van Ruben Terlou, hij brengt van heel dichtbij, persoonlijke verhalen in beeld uit het China van vandaag; indrukwekkend en kwetsbaar tegelijk. Zijn kracht zit in zijn oog voor dagelijkse situaties, die ontroeren, verrassen en die je een nieuwe kijk geven op een land in transitie.

China kent naast futuristische miljoenensteden ook bijzonder historisch erfgoed en eeuwenoude tradities. Een intrigerend land met veel vergezichten en culturen, maar ook een land, dat snel verandert. Oude gebruiken en structuren gaan verloren en nieuwe mogelijkheden en culturen kondigen zich in razend tempo aan. Terlou brengt met zijn foto’s het hedendaagse China in beeld en laat zien hoe de Chinezen zich wapenen tegen het verlies dat de modernisering brengt, en hoe zij meegaan met de geboden nieuwe kansen.

Terlou oogstte onlangs veel lof met de tv-documentaireserie ‘Door het hart van China’. In de tentoonstelling vertelt hij met krachtige foto’s een eigen verhaal. Ook de originele tv-serie wordt getoond en in de projectzaal video’s van de Chinese kunstenaar Yin Aiwen.

Ruben Terlou studeerde Mandarijn in China en Geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Voor, tijdens en na zijn studie was hij actief als fotograaf in met name China en Afghanistan. Hij won met zijn series diverse prijzen bij de Zilveren Camera en in 2016 mocht hij de Prijs voor de Vernieuwende Fotojournalistiek in ontvangst nemen.