grafisch geluk

Museum Hilversum brengt dit najaar in samenwerking met Premsela, Nederlands Instituut voor Design en Mode, en Beeld & Geluid een overzicht van 100 jaar Nederlandse grafische vormgeving.

Met politieke en reclame affiches, verpakkingen tot en met de Kwadraat-Bladen en bijzondere affiches uit de hoogtijdagen van het Nederlandse ontwerp met onder meer Wim Crouwel, Dick Bruna, Otto Treumann, Mart Kempers en Dick Elffers. Grafische vormgeving bij de omroepen en een overzicht van hedendaagse ontwerpers, onder wie Hansje van Halem, René Knip, Harmen Liemburg, Michiel Schuurman, Job Wouters en Richard Niessen.

Steendrukkerij de Jong & Co 1911-1994
Aanleiding voor de tentoonstelling is het onderzoek naar steendrukkerij de Jong & Co, van 1911 tot 1994 gevestigd in Hilversum. Bij deze kwaliteitsdrukker werkte de voorhoede van de Nederlandse ontwerpwereld. In de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw vormde het bedrijf een knooppunt voor de culturele voorhoede. Ontwerpers kregen hier alle ruimte om te experimenteren met druktechnieken. Met de toonaangevende Kantinetentoonstellingen en de uitgave van de beroemde Kwadraat-Bladen begaf de drukkerij zich op het snijpunt van grafische vormgeving, beeldende kunst, literatuur, architectuur en muziek. Met het overzicht van deze belangrijke drukkerij en de hieraan gebonden ontwerpers, wordt de ontwikkeling van het grafische vak in de afgelopen eeuw in beeld gebracht. Tevens geeft de tentoonstelling met zijn vooroorlogse politieke affiches en met de reclame en culturele affiches een prachtig beeld van de 20ste eeuw.

Naast grafische hoogtepunten uit de vorige eeuw, besteedt de tentoonstelling aandacht aan grafisch ontwerpers die op dit moment de voorhoede vormen. Zij bezingen, ondanks de technologische voor-uitgang, in alle toonaarden de liefde voor het typografisch ontwerp en een ambachtelijk werkproces. Met deze gelijktijdige vooruit- en terugblik vanuit het perspectief van het ambacht, beschouwt de tentoonstelling de ontwikkelingen in het grafische vak, dat juist nu enorm in beweging is.

Publicatie
Premsela, Nederlands Instituut voor Design en Mode, presenteert met de tentoonstelling de publicatie Grafisch geluk: steendrukkerij de Jong & Co, 1911-1994, vrijplaats voor ontwerpers uit. Dit rijk geïllustreerde boek van schrijver en designjournalist Bas van Lier beschrijft de geschiedenis van deze kwaliteitsdrukkerij die door veel ontwerpers als de beste van Nederland werd beschouwd. Het boek wordt vormgegeven door Trapped in Suburbia en uitgegeven door Lecturis publishing, en is te koop in de tentoonstelling, in de boekhandel (vanaf half oktober) en via Lecturis.

Grafische vormgeving van de omroepen i.s.m. Beeld en Geluid

Een apart onderdeel van de tentoonstelling vormt de verdieping met werk van Jaap Drupsteen, Franss Schupp en andere omroepontwerpers. Hierin komen onder meer de huisstijlen van de VPRO, Toppop, het testbeeld en andere typische omroep-ontwerpen aan de orde. Ook is er een overzicht 20e eeuws televisie design: van grammofoon en radio naar de bolbuikige televisietoestellen, van hout naar bakeliet en vervolgens kunststof.