Looking for America

17 juni – 20 augustus

De persoonlijke verhalen van Robin de Puy, Bieke Depoorter, Mario Wezel en Eva Jinek laten zien hoe een zoektocht naar Amerika overgaan in een zoektocht naar jezelf. Looking for America geeft bovendien van binnen uit een uniek inzicht in de hedendaagse Amerikaanse maatschappij.

 

Robin de Puy, één van Nederlands bekendste portretfotografen en Fotograaf des Vaderlands, doorkruiste Amerika op een motor en geeft met een krachtige reeks portretten haar Amerika weer. Ze is niet op zoek naar maatschappelijke contrasten, maar laat met haar invoelende portetten het ongepolijste Amerika zien.

 

De Belgische Magnumfotografe Bieke Depoorter fotografeerde onbekende Amerikanen, die zij vroeg om één nacht in hun huis door te mogen brengen. Intense ontmoetingen waarbij de geportretteerden zich niet bewust lijken van haar aanwezigheid, bijna alsof ze zichzelf onzichtbaar heeft gemaakt. In werkelijkheid won ze hun harten door zichzelf kwetsbaar op te stellen.

 

Ook de Duitse Mario Wezel geeft op een geheel eigen wijze zijn Amerika weer. Al reizend en fotograferend is zijn mening over dit land veranderd; ‘Van pure bewondering naar een vrij ongemakkelijk gevoel daarover.’ Wezel ging op zoek naar het Amerika dat hij kende van de TV en uit de bioscoop. Hij vond een paradoxale mix van schoonheid, uiterlijk vertoon en leegte.

 

Journalist en presentatrice Eva Jinek gaat in haar reisdocumentaires, gemaakt in opdracht van de KRO NCRV, naar het land waar ze vandaan komt om het opnieuw te ontdekken. Tijdens haar roadtrip maakt ze een journalistieke en persoonlijke reis om Amerikanen beter te begrijpen, en te ontdekken of het land van haar jeugd nog bestaat. Het resultaat is een opvallend openhartige reportagereeks.

 

Niet eerder is op deze manier het werk van deze drie fotografen en een journalist van dezelfde generatie aan elkaar gekoppeld. Een bijzonder tijdsdocument met een combinatie van persoonlijke ontmoetingen binnen het bredere sociaal-culturele verhaal over de Verenigde Staten van nu.

Foto’s:
Robin de Puy, courtesy The Ravestijn Gallery
Bieke Depoorter/Magnum Photos
Mario Wezel