Winnaars Zilveren Camera Junior 2023 bekend

De fotojournalistiek prijs Zilveren Camera Junior is een van de belangrijkste fotowedstrijden in Nederland voor jonge fotografen. ‘Kinderen en jongeren bepalen welk nieuws de aandacht moet krijgen’, aldus museumdirecteur Fleur van Muiswinkel. ‘Bovendien geven de deelnemers met deze fotowedstrijd een eigen kijk op de samenleving.’ Zondag zijn de winnaars van de Zilveren Camera Junior bekendgemaakt. De winnaars zijn Floris Streefkerk (14 jaar) uit Wilnis, Jessy Domenie uit Poortugal (18 jaar), Carter Bettencourt Moraes (10 jaar) en Crystal Cheung, (10 jaar), beiden uit Hilversum.


Carter Bettencourt Moraes (10 jaar) uit Hilversum

Floris Streefkerk (14 jaar) uit Wilnis met jurylid Fleur Wiersma Jessy Domenie (18 jaar) uit Poortugal Crystal Cheung, (10 jaar) uit Hilversum

‘Wij constateerden een toename in de hoeveelheid creatieve inzendingen’, aldus Natalia Toret, juryvoorzitter en chef fotoredactie NRC. ‘Knap dat er met drie foto’s een klein concept werd neergezet, met een duidelijk begin en een eind.’ Bij de inzendingen zaten enkele foto’s en series over grote onderwerpen die ook landelijk in het nieuws waren, zoals de boerenprotestacties, inzamelingsacties voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië, en de verkiezingen voor de Provinciale Staten de waterschappen. ‘Opvallend is dat deze nieuwsonderwerpen creatiever zijn gefotografeerd dan wat je zoal in kranten ziet.’ Anders dan afgelopen jaren bleven meer jonge fotografen dicht bij zichzelf en de eigen omgeving. Met mooie egodocumenten over huisdieren, de eerste tekenen van de lente, zonsondergangen en het weer.

Winnaars Zilveren Camera Junior 2023 in de categorie jongeren
De jury is vol lof over de foto van Floris Streefkerk. Hij is de winnaar van de Zilveren Camera Junior in de categorie 14 t/m 18 jaar enkel. Verrast door de plotselinge sneeuwval laat hij met zijn pakkende foto ‘Onverwacht bezoek’ een sneeuwpopje zien in een klein landschap. De Zilveren Camera Junior serie gaat in deze categorie naar de 18-jarige Jessy Domenie uit Poortugal met ‘Eerste keer stemmen’. Jessy vraagt met zijn serie aandacht voor het stemmen. Hij mocht voor het eerst naar de stembus en laat in zijn serie zien hoe dit in z’n werk gaat. De jury schrijft in het juryrapport: ‘Het is superbelangrijk om mee te doen. Een mooie, complete en overtuigende serie.’


Foto @ Carter Bettencourt Moraes
Zilveren Camera Junior 2023 | categorie 8 t/m 13 jaar enkel

Winnaars Zilveren Camera Junior 2023 in de categorie kinderen
Als winnaar van de Zilveren Camera Junior enkel in de categorie 9 t/m 13 jaar koos de jury unaniem voor de foto ‘Life with Duplo’, die de 10-jarige Carter Bettencourt Moraes uit Hilversum maakte van een bodybuilder van lego. De jury was onder de indruk van de creatieve en perfect uitgevoerde foto. ‘Hier is echt een klein conceptje van gemaakt. De bodybuilder tilt de croissant op, een mooi symbool voor een goed ontbijt als perfect start van de dag.’ De Zilveren Camera Junior serie gaat naar de 10-jarige Crystal Cheung uit Hilversum met ‘Het leven van een bloem’. De jury is vol lof over de ogenschijnlijke eenvoud van de serie die het leven van een bloem symboliseert. ‘Hoe mooi de bloem er ook bijstaat, na een tijdje is het voorbij en hangt ze verlept in haar vaasje.’


Foto @ Floris Streefkerk Zilveren Camera Junior 2023
Categorie 14 t/m 18 jaar enkel

Junior Fototalent Hilversum en Schoolklassenprijs
De prijs ‘Junior Fototalent Hilversum’ wordt voor de vierde keer uitgereikt. De jury beoordeelde hiervoor alle inzendingen van jongeren die in Hilversum wonen of hier naar school gaan. De uiteindelijke keuze van de jury viel op een serie die overtuigt op fotografisch vlak. De winnaar is de 10-jarige Miral Ghazal met een serie over de London Eye, het reuzenrad in Londen van waaruit je een goed overzicht hebt over de stad. De serie kan volgens de jury zo aan de krant worden aangeboden. De Junior Schoolklassenprijs gaat naar de leerlingen uit groep 5/6 van de Lelyschool in Hilversum. Kenmerkend voor de ingestuurde werken zijn creativiteit en verscheidenheid: foto’s die om tal van redenen vaker boven kwamen drijven tijdens het juryproces. De leerlingen hebben hun eerste stap gezet naar het bedenken van een concept en het maken van een serie door na te denken over onderwerp, standpunt en compositie.

Diversiteit
Veel sterke foto’s en series tussen en een grote diversiteit’, oordeelde de jury, die naast Toret bestond uit de fotografen Fleur Wiersma en Veronique Jansen. De jury zocht nar foto’s met een fotografisch oog voor compositie en een goede technische kwaliteit. Ook is gekeken naar originaliteit en creativiteit. Opvallend was de toename van de hoeveelheid ingezonden foto’s t.o.v. het afgelopen jaar. Uit 500 foto’s koos de jury’ de uiteindelijke winnaars.

De Zilveren Camera Junior is een initiatief van Museum Hilversum, gerealiseerd in samenwerking met Stichting De Zilveren Camera en Profotonet.