De tentoonstelling World Press Photo 2022 toont de beste internationale fotojournalistieke en documentaire fotografie van het afgelopen jaar. Dit jaar werden de winnaars gekozen uit 64.823 foto’s, door 4.066 fotografen uit 130 landen. De expositie is verdeeld in zes regio’s. Met deze nieuwe selectiestrategie ontstaat een meer globale en betere geografische balans van perspectieven.

Winnaar Amber Bracken
De Canadese fotograaf Amber Bracken heeft dit jaar de World Press Photo-wedstrijd gewonnen met haar foto Kamloops Residential School. “Krachtig, beklijvend, meeslepend, gedenkwaardig, emotioneel, prachtig”, zijn de woorden van de jury bij het beschrijven van de foto. De kinderkleding is opgehangen aan kruizen door de inheemse gemeenschap Tk’emlúps te Secwépemc. Ze herdenken hiermee de kinderen die zijn gestorven tijdens hun verblijf op een katholieke kostschool in het Canadese Kamloops. De kostscholen werden in de 19e eeuw opgericht om inheemse kinderen te assimileren. Veel kinderen kregen daar te maken met fysiek en seksueel misbruik en stierven door mishandeling, verwaarlozing of ziekte. In de zomer van 2021 werd er bij de kostschool een massagraf ontdekt met ruim 200 ongemarkeerde graven van kinderen. In heel Canada waren tussen 1870 en 1997 meer dan 130 van dit soort kostscholen, waar in totaal meer dan 150.000 inheemse kinderen gedwongen naartoe werden gestuurd.

Naast de prijs voor beste foto is er ook een prijs voor het beste fotoverhaal, het beste langdurige project en een ‘open format’ categorie voor bijvoorbeeld korte documentaires of fotocollages.

De World Press Photo is van 14 januari t/m 5 februari in Museum Hilversum te zien.