Nieuwsfotografie gaat over alles wat er in de samenleving speelt, zet onderwerpen op de agenda en legt ontwikkelingen vast die de basis vormen van het collectief geheugen. De Zilveren Camera is de belangrijkste prijs voor fotojournalisten in Nederland. Winnaar van de Zilveren Camera 2021 is de foto waarop minister Kajsa Ollongren het Binnenhof verlaat na een positieve coronatest. Deze en 225 andere bekroonde beelden zijn van 12 februari tot en met 3 april in Museum Hilversum te zien. Een prachtige, eindeloze dwaaltocht langs grote en kleine verhalen.

Begin
De eerste Zilveren Camera werd uitgereikt in 1949 door de Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten (NVF) en had tot doel om door middel van de competitie de kwaliteit van het werk van de eigen leden te verbeteren. In 1955 kwam World Press Photo voort uit de Zilveren Camera als internationale variant op deze prijs. Inmiddels is de Zilveren Camera de meest prestigieuze prijs voor fotojournalisten in Nederland en de foto’s van winnaars uit het verleden staan op ieders netvlies gebrand: wie herinnert zich niet de schokkende foto van de zojuist neergeschoten Pim Fortuyn, of de indringende opname uit 1992 van atlete Ellen van Langen die bijna in trance de finish passeert en Olympisch goud wint?

Winnaar 2021
Fotograaf Bart Maat is de winnaar van de Zilveren Camera 2021. Met zijn foto “Positie Omtzigt, functie elders”. De jury koos dit jaar met een meerderheid van de stemmen voor de foto die Bart Maat maakte van verkenner Ollongren. Nadat zij positief was getest op corona verliet zij het Binnenhof met aantekeningen in haar hand met daarop geschreven ‘Positie Omtzigt, functie elders’.

Bart Maat, Positie Omtzigt, functie elders, winnaar van de Zilveren Camera 2021

Winnaar Prijs voor Storytelling 2021
Rob Hornstra wint met de documentaire Man Next Door de Prijs voor Storytelling. Een woning in de Utrechtse volkswijk Ondiep transformeert van een voormalig gebruikerspand tot een tijdelijk Gesamtkunstwerk. Fotograaf Rob Hornstra organiseert de tentoonstelling ‘Man Next Door’ in het voormalige woonhuis van zijn overleden buurman Kid. Na de tentoonstelling wordt het huis klaar gemaakt voor de sloop om ruimte te maken voor nieuwbouw. De jury waardeert de gelaagdheid van het werk, de hoge fotografische kwaliteit en de integere benadering. Met het stevige tentoonstellingsconcept en de zorgvuldige uitvoering bereikt het werk een nieuw, lokaal publiek.

Rob Hornstra, Man Next Door, winnaar Prijs voor Storytelling 2021

Paul Peters Fotoprijs 2021
Marjolein Bijpost wint de Paul Peters Fotoprijs voor Nolda & Neeltje; Neeltje is afgelopen september 100 jaar geworden. Ze woont zelfstandig in een aanleunwoning, met hulp van thuiszorg. Twee keer per dag komt iemand helpen met het aan- en uittrekken van haar steunkousen, het innemen van medicijnen, en met douchen. Nolda is Neeltje’s enige dochter en zij wordt volgend jaar 80. De mantelzorg valt Nolda erg zwaar en het zorgt voor de nodige spanningen binnen de moeder-dochterrelatie.

Volgens de jury zijn de gevolgen van de toenemende vergrijzing en de rol van de mantelzorger hierin schrijnend menselijk in beeld gebracht. De 80-jarige Nolda zorgt voor haar 100-jarige moeder Neeltje en als kijker zit je er middenin. Fantastische fotografie waarin we van heel dichtbij meemaken dat liefde soms ook moeite kost.

Marjolein Bijpost, Nola & Neeltje, winnaar Paul Peters Fotoprijs 2021

NSP/Zilveren Camera Sportfoto 2021
Fotograaf Robin van Lonkhuijsen (ANP) heeft de NSP/Zilveren Camera Sportfoto van het Jaar 2021 gewonnen met de foto van de val van Mathieu van der Poel tijdens de Olympische Spelen in Tokyo. De jury prijst hoe Van Lonkhuijsen op de juiste plek stond en vaardig het meest dramatische beeld selecteerde uit zijn stapel foto’s.

Robin van Lonkhuijsen, winnaar NSP/Zilveren Camera Sportfoto 2021

Het jaar 2021
“2021 stond, net als het jaar daarvoor, in het teken van COVID-19. We gingen van start met een lockdown, in de zomer heropende de samenleving en vervolgens eindigden we weer met strengere maatregelen. Het was ook een jaar waarin er veel gebeurde in de politiek. Het kabinet bood op 15 januari 2021 zijn ontslag aan, twee maanden voor de Tweede Kamerverkiezingen als reactie op de toeslagenaffaire. In juli vonden er overstromingen in Europa plaats die enorme schade aanbrachten en waarbij enkele honderden slachtoffers vielen. De overstromingen waren het gevolg van aanhoudende regenbuien, meerdere  rivieren en beken stroomden over. Ook werd er nog veel gesport dit jaar. Zo waren er de uitgestelde Olympische Spelen, was er het EK voetbal en Max Verstappen werd wereldkampioen in de formule 1. Al deze onderwerpen zagen we terug in de inzendingen.” aldus Natalia Toret –  juryvoorzitter, De Zilveren Camera.