
Blije menigte voor het Gooiland Hotel. Collectie Hilversum in de Oorlog
Beelden van oorlog & bevrijding. WOII in en rondom Hilversum
Speciale tentoonstelling rondom 80 jaar bevrijding in Nederland, met de focus op Hilversum en het Gooi in tijd van oorlog en bevrijding.
25 apr. 2025 — 1 jun. 2025
25 apr. 2025 — 1 jun. 2025
Dagelijks open van 11 tot 17 uur.
Museum Hilversum
Beelden van oorlog & bevrijding. WOII in en rondom Hilversum
Tachtig jaar geleden werd Nederland bevrijd. In Museum Hilversum is een unieke tentoonstelling te zien waarin beelden en objecten vertellen over de tijd van toen. Hoe zag de oorlog in Hilversum en de regio eruit? In deze tentoonstelling kom je meer te weten over welke gebeurtenissen en mensen een belangrijke rol speelden. Een informatieve tentoonstelling voor jong en oud.
Tijdens de opening gaan Robin Gouwswaard en Merle Lammers van Stichting Hilversum in de Oorlog in gesprek met museumdirecteur Fleur van Muiswinkel.
Beelden van oorlog & bevrijding. WOII in en rondom Hilversum is te zien vanaf vrijdag 25 april. De officiële opening is op woensdag 30 april van 15.00 tot 17.00 uur. Gratis te bezoeken in Museum Hilversum, zonder aanmelding. Neem je Museumkaart mee als je deze hebt, hiermee steun je het museum. Op Koningsdag (26 april) is het museum gesloten.
Persoonlijke verhalen en verboden foto’s
Opvallend zijn de vele foto’s die te zien zijn. Ze zijn gemaakt door amateurfotografen, vaak met gevaar voor eigen leven. In november 1944 werd straatfotografie verboden. Toch bleven mensen hun camera’s gebruiken. Ze verstopten ze in jassen en tassen, met een gat voor de lens zodat ze stiekem konden fotograferen. Foto’s ontwikkelen werd steeds lastiger door een tekort aan elektriciteit en materialen. Dankzij dit doorzettingsvermogen zijn waardevolle beelden bewaard gebleven. Ze geven een uniek en persoonlijk beeld van het leven tijdens de oorlogsjaren.
Wat gebeurde er in Hilversum en het Gooi?
De tentoonstelling zoomt in op gebeurtenissen in de regio. Je ontdekt hoe het Gooi onder water werd gezet tijdens een militaire inundatie en hoe voedselhulp de regio bereikte. Ook de aanwezigheid van de Duitse bezetter in Hilversumse scholen komt aan bod. Net als de rol van de omroepstudio’s en het Vliegveld Hilversum.
De tentoonstelling staat stil bij de Oktoberrazzia van 1944 en de Jodenvervolging, met onder meer het aangrijpende verhaal van de familie Hamel. Persoonsbewijzen – echt en vervalst – laten zien hoe de bezetter controle probeerde te krijgen over het dagelijks leven en hoe het verzet hielp om dit te omzeilen.
Een blik op de bevrijding
De bevrijdingsperiode zelf krijgt ook ruime aandacht. De eerste feestvierders gingen op 4 mei de straat op, terwijl de bevrijders pas op 7 mei Hilversum binnenreden. Duizenden mensen juichten hen toe.
Een tentoonstelling voor jong en oud
Beelden van oorlog & bevrijding. WOII in en rondom Hilversum is voor jong en oud. Jongeren maken kennis met het verleden van hun eigen omgeving. Ouderen herkennen misschien verhalen uit hun familie. De tentoonstelling verbindt lokale geschiedenis met persoonlijke verhalen.
De objecten zijn grotendeels afkomstig uit de collectie van verzamelaar Robin Gouwswaard (24) van Stichting Hilversum in de Oorlog. Hij bouwde in ruim tien jaar tijd een indrukwekkend archief op van beelden en voorwerpen uit de oorlogsjaren in Hilversum en het Gooi. Samen met historicus en secretaris van Stichting Hilversum in de Oorlog Merle Lammers, doet hij onderzoek naar de Hilversumse oorlogsgeschiedenis.