Geweest

19 jun. 2023 09:00 — 10 sep. 2023 15:00

Openingstijden

Dagelijks open van 11 tot 17 uur.

Deel Dit Artikel

REVISITED 2 – Ripples Collectietentoonstelling

Water is essentieel voor al het leven op aarde en verbindt ons met elk levend wezen, elk systeem en elk element op de planeet. Veilig drinkwater is een steeds schaarser goed geworden, waardoor ernstige sociale ongelijkheden over de hele wereld aan het licht komen.

In REVISITED presenteert Museum Hilversum werken uit de collectie in een nieuwe context. Een museumcollectie is continue in ontwikkeling, er komen nieuwe werken bij en soms gaan er oudere uit. Ook de verhalen achter de kunstwerken, foto’s en video’s en het moment waarop deze getoond worden kan de betekenis of de relevantie van het werk doen verschuiven en veranderen. Deze tweede collectietentoonstelling in de serie REVISITED toont het werk Neko Harbour uit 2011 van nieuwsfotograaf Raymond Rutting in combinatie met het door NOOR Images initieerde project Ripples. A Visual Diary of Water.

Ripples belichaamt het idee van een kettingreactie. Het suggereert dat kleine acties en gebeurtenissen verstrekkende gevolgen kunnen hebben die zich verspreiden als rimpelingen in een vijver, levens raken en samenlevingen van generatie op generatie beïnvloeden.⁠ De projecttentoonstelling legt diepere, genuanceerde, transnationale verbanden in de wereld bloot via het overkoepelende thema water om mondiale kwesties zoals de klimaatcrisis, het menselijk leven en sociale ongelijkheid te onderzoeken. In de kern streeft het ernaar om zowel een viering van dit eeuwige en mysterieuze element te zijn als een toegankelijke en educatieve beoordeling van zijn vele rollen in de sociaal-politieke ongelijkheden van de hedendaagse wereld en de urgentie en wereldwijde impact van de naderende klimaatcatastrofe.

NOOR, een in Amsterdam gevestigd collectief van internationale visuele verhalenvertellers, loopt al meer dan 15 jaar voorop in wereldwijde, ethische en betrouwbare visuele journalistiek en het verhalen vertellen. Deze tentoonstelling biedt een unieke collectie samengesteld uit het immense visuele archief van NOOR en verlegt tegelijkertijd de grenzen van duurzaam tentoonstellingen maken. ⁠Met werken van leden van het bureau wordt een toegankelijke ruimte gecreëerd waarin de complexe verbanden tussen de vele functies en interpretaties van dit essentiële element in het menselijk leven worden blootgelegd.

Deelnemende fotografen zijn:

Raymond Rutting – Foto Neko Harbour uit 2011 is opgenomen in de collectie van Museum Hilversum

NOOR fotografen: Sanne De Wilde, Tanya Habjouqa, Yuri Kozyrev, Alixandra Fazzina, Francesco Zizola en Kadir van Lohuizen.