Geweest

17 feb. 2024 — 14 apr. 2024

Openingstijden

Dagelijks open van 11 tot 17 uur.

Deel Dit Artikel

Zilveren Camera 2023

Winnaar Zilveren Camera 2023

De Palestijns-Nederlandse documentairefotograaf en filmmaker Sakir Khader heeft de Zilveren Camera 2023 gewonnen met de indrukwekkende zwart-wit serie Het leven op de West Bank voor 7 oktober. Fotograaf Sakir Khader maakte deze serie het afgelopen jaar in Jenin, een vluchtelingenkamp op de Westelijke Jordaanoever. Volgens de jury zijn het stuk voor stuk sterke beelden, die je bijblijven en je raken. “De serie valt op door de fotografische kwaliteit en emotionele impact. Je ziet dat de fotograaf al langere tijd met dit onderwerp begaan is en contact weet te maken met de inwoners van de regio. Met deze serie wordt erop gewezen dat, terwijl de ogen sinds 7 oktober massaal op Gaza gericht zijn, de bewoners van de Westelijke Jordaanoever gedurende het gehele jaar óók onder hoogspanning hebben geleefd, met tragische gevolgen."


Prijs voor Storytelling

De Prijs voor Storytelling ging naar Tina Farifteh met Kitten of Vluchteling?. Volgens de jury drukt ze de kijker in een korte documentaire op confronterende wijze met de neus op ongemakkelijke feiten. “Haar persoonlijke benadering maakt het universele voelbaar en raakt aan iets dat ons allemaal aangaat. Met ‘Kitten of Vluchteling?’ laat Farifteh ons opnieuw naar de werkelijkheid kijken: ze gaat de strijd aan met vooringenomen opinies, kantelt het beeld en zet de zaak op scherp.”


Paul Peters Fotoprijs

Nynke Brandsma met de serie Max won de Paul Peters Fotoprijs voor sociale fotografie. Volgens de jury brengen de foto’s je dicht in zijn wereld. “De ogenschijnlijke keuze om buiten de maatschappelijk geaccepteerde normen je leven te leiden, los van rigide kaders, is zo overtuigend in beeld gebracht dat het aan het denken zet over de sociale verarming van onze maatschappij. Brandsma wil ons zonder oordeel laten kijken en de vraag stellen waarom deze afgebakende ideeën over hoe te leven er eigenlijk zijn, die norm van wat wordt gezien als succesvol en vervullend. Max onttrekt zich daaraan. Max is de nar. Max is vrij.”


Zilveren Camera x Kamera Express Publieksprijs: stem op jouw favoriet!

Ook dit jaar kun je weer stemmen op de genomineerden voor de Zilveren Camera x Kamera Express Publieksprijs. Je kunt jouw stem uitbrengen in het museum. De jury, bestaande uit Hans Aarsman (fotograaf en schrijver), Pelin Tatli (fotoredacteur ANP) en Jan Dirk van der Burg (fotograaf en voormalig Fotograaf de Vaderlands), selecteerde tien foto’s die het jaar in al haar hoogte- en dieptepunten vertegenwoordigen. Op zaterdag 13 april wordt de winnaar bekend gemaakt.


Alle prijswinnaars en genomineerden

Adriaan Backer, Amaury Miller, Arie Kievit, Bas Czerwinski, Bas Losekoot, Bram Petraeus, Carla Kogelman, Corné Sparidaens, Daniel Rosenthal, David van Dam, Emiel Muijderman, Evert Elzinga, Giedo van der Zwan, Ilvy Njiokiktjien, Iris van den Broek, Isabelle Hattink, Jan Mulders, Jasper Doest, Jelle Krings, Jill Streefland, John van der Tol, Jordi Huisman, Joris Knapen, Joris van Gennip, Julia Gunther, Killian Lindenburg, Koen van Weel, Loek Buter, Marcel Jurian de Jong, Marcel Krijgsman, Marcel Molle, Mona van den Berg, Nynke Brandsma, Olivier Middendorp, Patrick Post, Piroschka van de Wouw, Remko de Waal, Robert Oosterbroek, Robin de Puy, Robin van Lonkhuijsen, Ronald Hoogendoorn, Rox Klijn, Ruben Terlou, Sakir Khader, Simone Wenth, Stan van der Sluis, Theo Bosboom, Tina Farifteh en Tjitske Sluis.